Het verschil in punten tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg is met twee races te gaan klein genoeg, om niet uit te kunnen sluiten dat de dubbele punten in Abu Dhabi de beslissing in de titelstrijd gaan brengen. Mercedes-teambaas Toto Wolff voorziet een controverse wanneer dat gebeurt.

“Ik ben niet bang, maar ik denk dat de dubbele punten in de laatste race de potentie hebben om een schaduw te werpen over de rest van het seizoen”, zegt Wolff tegen Autosport. Het scenario waar hij het over heeft, is dat waarin Hamilton komend weekend in Brazilië zijn elfde overwinning haalt met Rosberg opnieuw op de tweede plek, waarna de Brit in Abu Dhabi lager dan de zesde plaats finisht, terwijl Rosberg de race wint. In dat geval is Rosberg kampioen, met zes overwinningen minder dan Hamilton.

Wolff begrijpt waarom de dubbele punten voor de laatste race in werden gevoerd. “Het was een goed idee om het spektakel te verhogen voor de toeschouwers, de fans en het televisiepubliek.” Nu blijkt echter de keerzijde van het systeem, weet de Oostenrijker. “De situatie is nu zo dat de dubbele punten de uitkomst van het kampioenschap kunnen beïnvloeden.”

Hamilton en Rosberg

De mannen die straks op de baan uit gaan maken of de dubbele punten een probleem worden, laten zich er het hoofd niet door op hol brengen. “Je mag er gewoon niet aan denken”, zegt Hamilton. “Het is mogelijk dat het de boel op zijn kop zet, maar dat weiger ik te accepteren. Als je heel de tijd denkt in termen van ‘wat als’, bereik je misschien niet wat je wilt bereiken. Ik wil de komende races gewoon winnen.”

Rosberg zou het intussen niks uitmaken als de dubbele punten hem de titel opleveren. “Zo werkt het nou eenmaal in de sport. Je kijkt naar wat er op het scorebord staat, en de persoon die eerste staat, is eerste. Het is natuurlijk wel een beetje kunstmatig, maar als achterliggende partij vind ik het natuurlijk een prima idee! Zolang ik maar een punt meer heb als de vlag valt in Abu Dhabi, het kan me niet schelen hoe. De regels zijn hetzelfde voor iedereen.”