*

Wolff: ‘Hebben meer spanning en onrust in team nodig’

Daan de Geus

Daan de Geus

11 december 2017 12:46

Wolff: ‘Hebben meer spanning en onrust in team nodig’
Sutton Images

Mercedes heeft meer interne druk, spanning en onrust nodig om als team op de top van haar kunnen te presteren. Dat stelt teambaas Toto Wolff.

Terug naar de dagen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg wil Wolff niet. De Engelsman en Duitser vochten van 2014 tot en met 2016 als Mercedes-teamgenoten om de titel, waarbij ze een keiharde psychologische oorlog uitvochten en zowel op als naast de baan met elkaar botsten.

Het werd bij Mercedes, dat het daar ondanks alle successen zwaar mee had, dan ook als verademing gezien toen Valtteri Bottas dit jaar als vervanger van Bottas binnenkwam. De Fin en Hamilton, de wereldkampioen van 2017, hebben immers een prima relatie en werken goed samen.

Volgens Wolff is de relatie tussen Hamilton en Bottas misschien echter wel te goed. “We zijn hier immers niet bezig een familie te stichten, we willen het meest effectieve team op de grid zijn. Om dat te zijn, heb je een zekere mate van stress, spanning en onrust nodig, net zozeer als je rust en een positieve instelling nodig hebt”, vertelt de Mercedes-teambaas aan Autosport.

Bottas en Hamilton kunnen het goed met elkaar vinden.

Over die laatste ingrediënten lijkt Mercedes zeker te beschikken met Hamilton en Bottas. Wolff hoopt dat de twee volgend jaar allebei titelkandidaten zijn, zodat ook de ‘stress, spanning en onrust’ voorhanden zullen zijn. “Ik denk namelijk niet dat we stressvolle situaties hoeven te vermijden.” Een onderlinge rivaliteit kan, zolang die gezond blijft, zeker van toegevoegde waarde zijn, meent hij.

Volgens Wolff is balans, “zoals bij alles in het leven”, daarbij echter de sleutel. “Je wil het allebei hebben”, zegt hij over de spanning en de rust binnen het team. “Het beste recept is een perfecte mix van allebei.” Het doet Wolff dan ook goed dat Bottas zich – na een goed begin maar slechte tweede seizoenshelft – in de laatst twee weekends van 2017 heeft herpakt.

Bottas zelf heeft ook erkend dat dit belangrijk voor hem was. Hij hoopt op een beter 2018 en rekent er ook op dat te kunnen hebben. “Ik heb in al mijn jaren in de Formule 1 nergens zoveel geleerd als hier bij Mercedes”, vertelt hij Motorsport-Total.