Mercedes-teambaas Toto Wolff hoopt niet dat zich een doemscenario voltrekt en het aantal deelnemende teams zover afneemt dat de resterende renstallen drie auto’s moeten inzetten, ook al is dat volgens hem een goedkope oplossing.

Het is geen geheim dat een aantal van de huidige Formule 1-teams met financiële problemen worstelt. Mochten er een aantal renstallen verdwijnen – en de entree van nieuwe teams als Haas Formula en Forza Rossa het wegvallen van bestaande teams niet compenseren – en het aantal deelnemers tot achttien terugzakken, dan moeten de resterende formaties waarschijnlijk derde auto’s inzetten.

In gesprek met Motorsport-Total vertelt Mercedes-teambaas Toto Wolff desgevraagd dat dit geen scenario is waar hij op zit te wachten, al kan Mercedes wel helpen de grid te vullen: “Als het veld inderdaad zo klein wordt doordat er teams verdwijnen, gaan wij er uiteraard alles aan doen om het aantal auto’s op de grid te stabiliseren. Een derde auto inzetten is dan goed mogelijk, zeker omdat dit niet veel kost.”

“Het runnen van een derde auto kan namelijk al voor een tiende van ons huidige budget”, meldt Wolff, al benadrukt hij ‘eigenlijk geen derde bolide te willen inzetten’. “Als er in theorie een derde Mercedes, Red Bull en Ferrari op de grid staan, dan gaat de strijd voor veel teams straks niet meer om een plek in de toptien, maar in de top twintig, en ik denk niet dat we als sport die kant op moeten gaan.”