Mercedes-teambaas Toto Wolff verwacht dat zijn team veel kan leren van de lessen van dit seizoen. Het zou Mercedes volgens hem zelfs ‘vele jaren’ kunnen helpen.

Mercedes kroonde zich vorig seizoen nog voor de achtste maal op rij tot constructeurskampioen en had gehoopt dit seizoen er een negende aan vast te knopen, maar dat lijkt een lastige klus te worden. Het team keek met name aan het begin van het seizoen tegen een grote achterstand ten opzichte van Ferrari en Red Bull aan, maar staat desondanks derde met 304 punten, slechts dertig minder dan Ferrari.

Mercedes stond regelmatig op het podium, maar het seizoen tot nu toe is niet helemaal verlopen zoals het team had gehoopt. “De start van het seizoen was niet goed, het valt niet op een andere manier te omschrijven”, zegt teambaas Toto Wolff. “Als je het kampioenschap in december wint en vier maanden later niet meestrijdt met de jongens vooraan, dan is dat frustrerend.”

Lees ook: Hamilton denkt eerder aan contractverlenging dan aan stoppen

“We hebben sindsdien een ware rollercoaster gehad”, vervolgt Wolff. “We hebben bijna elke race op het podium gestaan. We zijn sterk op zondag maar stonden er in de kwalificatie nooit echt bij. Het gat was simpelweg te groot.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Getty Images

Nuttige lessen voor Mercedes

Mercedes heeft de afgelopen races flinke vooruitgang geboekt en het lijkt ook slechts een kwestie van tijd voordat er weer een Mercedes op de hoogste trede van het podium staat. Dat is voor Mercedes ook het doel voor de tweede seizoenshelft. “Hopelijk verbeteren we in de tweede seizoenshelft onze snelheid in de kwalificatie en zijn we in staat om te strijden voor zeges”, aldus Wolff.

Lees ook: Lewis Hamilton doet boekje open over eerste minuten na ontknoping in Abu Dhabi

Hoewel Wolff hoopt dat een zege niet lang op zich laat wachten, wil hij vooral dat Mercedes zich voor de komende jaren verbetert. “Het ging allemaal niet zo goed als je je bedenkt dat we verwacht hadden te strijden om het kampioenschap”, geeft Wolff toe. “Maar we moeten naar de positieve kanten kijken. Ik heb in het verleden al eens gezegd: ‘De dagen dat we verliezen zijn de dagen dat we het meeste leren.'”

“Onze auto was erg lastig en er leek geen verbetering in te zitten”, vervolgt Wolff. “Ik denk dat de lessen die we hebben geleerd ons vele jaren zullen helpen. Maar we kijken niet alleen naar één weekend of één jaar, we kijken naar het verder ontwikkelen van de organisatie over twee jaar, vijf jaar, tien jaar. Misschien kunnen de lessen en de hardheid van dit jaar daarbij van pas komen”, besluit Wolff.