Het is aan Mercedes om dit seizoen de derde plaats bij de constructeurs te consolideren, stelt teambaas Toto Wolff. Hij acht de kans klein dat zijn team nog voor het kampioenschap kan gaan, al wil hij die hoop niet opgeven totdat het ‘mathematisch onmogelijk’ is.

Na negen races staat Mercedes comfortabel op de derde plaats. Nummer vier McLaren komt 123 punten tekort en vormt geen bedreiging terwijl Ferrari en Red Bull juist weer op hun beurt er beter voor staan dan Mercedes. Het wordt een flinke uitdaging voor Mercedes om het een van die twee teams nog lastig te maken, weet ook teambaas Toto Wolff.

“Het ontbreekt ons gewoon aan tempo, ongeacht het porpoising“, zegt Wolff tegen Sky Sports F1. “De auto staat er niet goed voor. Realistisch gezien gaan we het wereldkampioenschap nu niet met een grote marge winnen. Misschien moeten we nu de derde plaats in het kampioenschap consolideren en kijken wat we kunnen leren”, aldus de Oostenrijker.

Lees ook: Russell: ‘Mercedes heeft nog niet veel vooruitgang geboekt’

De derde plaats is uiteraard niet waar Mercedes na de afgelopen jaren op gehoopt had. Het is dus aan Wolff de taak om de verwachtingen binnen het team te managen. “Aan de ene kant kun je niet ontkennen dat er nu niets meer te halen valt”, zegt hij in gesprek met ORF. “Ik zou een wereldkampioenschap nooit opgeven, niet totdat het mathematisch onmogelijk is. Aan de andere kant kun je ook niet naar de race komen en verwachten dat je iedereen aan flarden rijdt.”

Voor Silverstone neemt Mercedes een aantal updates mee. Het zal nog niet baanbrekend zijn, maar het team hoopt nog altijd dat het dit seizoen voor de zeges kan strijden. “We willen races winnen, dat willen we op eigen kracht doen. En ik geloof dat we dat kunnen”, aldus Wolff.