Lewis Hamilton heeft na zijn crash in de kwalificatie op de Red Bull Ring een nieuw chassis gekregen. De Mercedes W13 was dusdanig beschadigd dat hij nu op het reservechassis overstapt terwijl het team nog de versnellingsbakken van beide bolides onderzoekt. Voor Mercedes-teambaas Toto Wolff leek het alsof ‘iemand een Lego-auto had laten vallen’ in de garage.

Hamilton verloor de achterkant in bocht 7 en schoot vervolgens na een uitstapje door de grindbak zijdelings tegen de bandenstapels. De Mercedes raakte flink beschadigd, dusdanig dat er dus een reservechassis aan te pas moet komen. Dat levert de Brit, die van de negende plek vertrek in de sprintrace, geen gridstraf op.

Lees ook: Wolff heeft geen begrip voor gejuich na crash Hamilton: ‘Niemand zou dat moeten doen’

Niet veel later crashte ook teamgenoot George Russell. Hij parkeerde zijn auto in bocht 10 in de muur na een schuiver. Daar was de schade minder, al worden de versnellingsbakken van beide bolides nog gecontroleerd en zullen er volgens teambaas Toto Wolff nieuwe vloeren, een nieuwe achtervleugel en ‘veel andere kleine onderdelen’ nodig zijn om de auto’s weer in orde te krijgen, zo geeft hij bij de persconferentie in Oostenrijk aan.

Het was zo dus een dure kwalificatie voor Mercedes, waar hard gesleuteld wordt om de auto’s gereed te maken voor de tweede vrije training en de sprintrace, al kan teambaas Toto Wolff er nog wel over grappen. “We hebben een derde van de verhoging van het budgetplafond gisteren al verbruikt. Het leek wel alsof iemand een Lego-auto had laten vallen in de garage”, aldus de Oostenrijker.

Lees ook: Russell: ‘Dit was onze beste en slechtste kwalificatie van het jaar’

In een video van Mercedes kijkt Hamilton toe hoe de monteurs vanochtend nog aan zijn W13 sleutelden. “Iedereen doet het geweldig”, zegt de Brit. “Dit is een flinke klus, met het verwisselen van het chassis en dat soort zaken. Ik ben zo trots op ze. Ik wilde dat ik kon helpen, maar ik zou alleen maar in de weg zitten”, lacht Hamilton.