*

Wolff over Mercedes-cultuur: ‘Niemand wordt ontslagen omdat ze een fout hebben gemaakt’

Laurens Stade

Laurens Stade

22 augustus 2019 10:30

Wolff over Mercedes-cultuur: ‘Niemand wordt ontslagen omdat ze een fout hebben gemaakt’

Mercedes-teambaas Toto Wolff zegt dat er bij Mercedes een cultuur gehanteerd wordt dat niemand ontslagen wordt omdat ze een fout hebben gemaakt. De Oostenrijker benadrukt dat het belangrijk is voor een teambaas om authentiek te zijn. Daarnaast valt het voor Wolff op dat sommige collega’s onbedoeld de coureurs irriteren.

”Authenticiteit is van cruciaal belang”, zegt Wolff voor de camera’s van het Britse Channel 4 in gesprek met de trainer van het Engelse voetbalelftal, Gareth Southgate, over leiderschap. ”Mensen hebben het al heel snel door of je authentiek bent, of dat je je anders voordoet dan wie je bent. Zelfs mensen die intellectueel niet in staat zijn om te zien dat je niet jezelf bent, zal negatief over je denken. Ze weten dan dat ze je niet mogen, ook al weten ze niet per se waarom”, aldus de Oostenrijker.

Lees ook: Zomerrapport – Mercedes: Duitse dominantie is op jaarbasis nog niet doorbroken

Volgens de Mercedes-teambaas is het ook essentieel dat de teambaas goede banden heeft met de werknemers. ”Bij empathie gaat het erom dat je de mensen begrijpt. Leiderschap gaat niet om jou, maar om de mensen die voor jou werken. En je ziet dat mensen die grote bedrijven succesvol leiden, heel erg meeleven met de werknemers”, aldus Wolff.

Foto: Motorsport Images

‘We bespreken alle fouten en tekortkomingen’
Daarnaast wordt bij Mercedes hard gewerkt om de angst om te falen weg te halen. ”We proberen om een werkomgeving te creëren waar we mensen aanmoedigen om risico’s te nemen. Berekende risico’s dan te verstaan. We praten over tekortkomingen, iedereen maakt fouten”, aldus Wolff.

Lees ook: Mercedes, Renault en Honda overwegen om motorontwikkeling te bevriezen vanaf 2021

”Maar je kan het alleen echt oplossen als je ze openbaar maakt en erover discussieert”, vervolgt de teambaas. ”Als groep worden we er alleen maar beter van, omdat we in een veilige werkomgeving aan de slag gaan. Niemand wordt ontslagen omdat ze fouten maken. Niemands baantje of sociale imago staat onder druk binnen het team, dat is de cultuur die we hier opbouwen”, aldus Wolff.

Foto: Motorsport Images

‘Collega’s irriteren de coureurs’
Zeker na de Grand Prix van Duitsland, de thuisrace die desastreus verliep voor Mercedes, waren er gesprekken binnen het team wat er beter kon. Lewis Hamilton ging de muur in waardoor hij schade opliep, terwijl Valtteri Bottas crashte vanaf de derde positie. Het team pakte slechts twee punten in Hockenheim. ”Je wint als een team, en je verliest als een team. Het komt regelmatig voor dat er twee mensen binnen het team een ruzie hebben, en dan help ik ze eraan herinneren dat dat goed is. We mogen best hard zijn over wat goed is voor het team. Dan zijn we het maar niet eens met elkaar, maar dat neemt niets weg van het gezamenlijke doel om kampioen te worden”, aldus Wolff.

Lees ook: Villeneuve: ‘Natuurlijk moet Mercedes doorgaan met Bottas, zou geen risico nemen met Ocon’

Wat Wolff ook opvalt, is dat een aantal collega’s de drang voelen om de coureurs te motiveren. De teambaas gelooft echter dat de coureurs al genoeg gemotiveerd zijn en met rust gelaten moeten worden. ”Sommige collega’s irriteren de coureurs. Ze snappen nog niet dat de coureurs zich het beste kunnen concentreren als ze alleen gelaten worden. Maar zij denken dan dat ze iets moeten doen om de coureur te motiveren. Ik denk dat je soms het beste gewoon alles zijn gangetje kan laten gaan”, aldus de Oostenrijker.

Lees meer over

Mercedes Wolff