Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft zijn Red Bull-evenknie Christian Horner – die wil dat de FIA ingrijpt om de dominantie van Mercedes in te perken – duidelijk van repliek gediend: “Hij moet niet zo zeuren.”

In gesprek met Sky Sports F1 reageert Wolff op de uitspraken van Horner, die de FIA heeft opgeroepen om het technisch reglement te gebruiken om Mercedes af te remmen: “Dit is de Formule 1, een keiharde sport waarin de deelnemers er alles aan doen om elkaar te verslaan. Dat er dan iemand na de eerste race van een nieuw seizoen al loopt te zeuren, past niet bij de sport”, zo geeft Wolff Horner een veeg uit de pan.

Wolff benadrukt verder dat hij en Mercedes in de jaren waarin Red Bull de dienst uitmaakte – en de energiedrankfabrikant met Sebastian Vettel van 2010 tot en met 2013 vier keer op rij zowel de rijders- als constructeurstitel won – nooit zo hebben lopen klagen als Horner en Red Bull momenteel doen.

“Ik kan me niet herinneren dat wij ooit zo’n klaagzang hebben afgestoken en ik vind ook dat je niet moet zeuren als je verslagen wordt. In dat soort gevallen moet je gewoon je mond houden en zo hard mogelijk werken om je achterstand goed te maken”, zegt de Oostenrijker.

Dat er kritische noten worden geplaatst door andere teams, komt voor de Mercedes-teambaas echter niet als een verrassing. “Dat is puur politiek en hoort erbij. Vorig jaar werden er ook al dit soort spelletjes gespeeld. Tijdens de rest van dit seizoen zal het niet anders zijn”, weet hij.

Wat dit keer wellicht wel eens een verschil kan maken, is dat Horner niet de enige is die de FIA tot actie heeft opgeroepen. Ook Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de Formule 1, vindt het tijd dat de autosportfederatie ingrijpt.