Red Bull-teambaas Christian Horner riep na de Grand Prix van Australië afgelopen weekend op tot maatregelen om de voorsprong van Mercedes aan banden te leggen. Bernie Ecclestone is het volledig met hem eens.

Ecclestone, die nooit verlegen zit om een gezouten mening, kan Horners klacht goed begrijpen. “Ze hebben voor honderd procent gelijk”, zegt de Formule 1-baas tegen persbureau Reuters. De dominantie van Mercedes, die zich nu over een tweede seizoen uit lijkt te gaan strekken, is geen goede zaak, vindt de bejaarde Brit. “Ze hebben het geweldig gedaan, daar is iedereen het wel over eens. Maar nu moeten we de boel weer een beetje gelijk trekken”, aldus Ecclestone.

De 84-jarige miljardair weet wel wat er gedaan had kunnen worden om de strijd dit seizoen al gelijkwaardiger te maken: “We hadden de ontwikkeling van de Mercedes-motor moeten bevriezen, en de andere fabrikanten ruim baan moeten geven, zodat die terrein terug hadden kunnen winnen.”

Maar het is nog niet te laat, weet Ecclestone. “Er is een regel, die Max Mosley geloof ik nog heeft opgesteld toen hij FIA-president was”, vertelt hij. “In het geval dat er een team of een motorleverancier iets uitzonderlijks weet te presteren – zoals nu bij Mercedes het geval is – kan de FIA maatregelen nemen om de strijd gelijk te maken. Daar moeten we haar bij steunen.”

Formule 1-verslaggever Adam Cooper denkt dat Ecclestone het met die regel heeft over Artikel 2.5 van het Technisch Reglement. De regel houdt in dat nieuwe technische vindingen die tijdens het seizoen worden geïntroduceerd, na afloop gekeurd moeten worden. Als het oordeel dan luidt dat de technologie “geen waarde toevoegt aan de Formule 1”, kan deze verboden worden. De stap naar het beperken van foefjes die een team of motor een grote voorsprong geven en zo de spanning deels weghalen, is dan snel gemaakt.