Mercedes-teambaas Toto Wolff is wel gecharmeerd door de agressieve verdedigingsstijl van Max Verstappen. Net als zijn collega Niki Lauda ziet de Oostenrijker echter ook de gevaarlijke kant van Verstappens capriolen.

Tijdens de Grand Prix van België vocht Verstappen op het scherpst van de snede met onder meer Sergio Pérez en Kimi Räikkönen. Beide coureurs moesten in Les Combes de uitloopstrook opzoeken, nadat Verstappen geen centimeter ruimte voor hen had overgelaten. Räikkönen zag bovendien een inhaalpoging bij hoge snelheid op het rechte stuk van Kemmel geblokkeerd door de Nederlander.

Mercedes-baas Wolff heeft stiekem wel genoten van Verstappens optreden. “Ik vind hem verfrissend. Hij is een jonge gast die ik erg graag mag”, zegt Wolff. “Ik vrees alleen dat het op een dag uitloopt op een grote crash. Zijn rijstijl is verfrissend, maar gevaarlijk.”

Verstappens branie spreekt Wolff aan. “Hij toont geen angst en geen respect, werkt met zijn ellebogen. Hij doet me denken aan grootheden als Lewis Hamilton en Ayrton Senna.”

Juiste spoor
En zo lang de stewards Verstappens acties goedkeuren, doet de Nederlander volgens Wolff niets verkeerd. “De FIA heeft hem niet bestraft, hij heeft alleen de wind van voren gekregen in de rijdersbriefing. De volgende keer misschien nog wel meer. Je ziet dat sommige jongens nu wel twee keer nadenken voor ze hem inhalen. Dat bewijst dat hij tot nu toe op het juiste spoor zit.”

Zijn verdedigende acties kwamen Verstappen tijdens en na de race op scherpe kritiek te staan van Räikkönen, met wie de Red Bull-coureur ook in Hongarije in de clinch lag. Verstappen kaatste de bal vilein terug: “De Ferrari’s hadden mijn race verpest in bocht een. Dan ga ik ze er niet zomaar voorbij laten, dan rij ik ze nog liever van de baan.”

Psychiater
Mercedes-kopstuk Niki Lauda geeft Räikkönen gelijk. “Verstappen moet naar een psychiater als hij zegt dat de schuld bij Räikkönen ligt”, aldus de oud-coureur tegen tv-zender RTL. “Hij ziet niet in dat hij zelf ook iets fout gedaan kan hebben. Verstappen ging simpelweg over de limiet.”

Lauda vindt dat er voor Verstappens manoeuvres zoals die in de eerste bocht geen plaats is in de Formule 1. “Waanzinnig. Vettel is medeschuldig aan die botsing, maar Verstappen duwt de Ferrari’s naar elkaar toe. Deze agressieve rijstijl kan gewoon niet. Iemand met het talent van Verstappen zie je maar eens in de honderd jaar, maar hij moet anderen niet in gevaar brengen.”