Nu de onderhandelingen over het versoepelen van de engine freeze voor volgens jaar stuk zijn gelopen, lijken Ferrari en Renault hun pijlen te richten op een volledige afschaffing van de ontwikkelingsbeperking in 2016. Rampzalig, zegt Mercedes-teambaas Toto Wolff.

“Wij geloven erin dat we geen domme beslissingen moeten nemen die de kosten voor iedereen opdrijven”, zegt Wolff over het plan. Hij meent dat opheffing van de engine freeze een motorenoorlog ontketent, en heel schadelijk is voor de Formule 1. “We moeten de kosten onder controle houden en redelijk blijven, dat zijn we verplicht aan de teams die we verloren hebben. Als we weer terug in Europa zijn, gaan we weer om tafel zitten.”

Daar denken Wolffs collega’s bij Ferrari en Renault dus anders over. Een engine unfreeze voor 2015 is vrijwel uitgesloten nu de gesprekken niets hebben opgeleverd, omdat zo’n beslissing alleen genomen kan worden met unanieme instemming van de F1 Commission, waarin alle teams zitting hebben. Voor een versoepeling – of zelfs een complete opschorting – van de engine freeze voor 2016 daarentegen, is een meerderheidssteun al afdoende.

Dat Ferrari en Renault nu met een dergelijke gang van zaken dreigen, is volgens Wolff een slechte zaak. “Zeggen dat je het hele systeem op z’n kop gooit en een motorenoorlog ontketent als je voor 2015 je zin niet krijgt, lijkt mij niet de goede aanpak”, stelt de Oostenrijker. “Dan kijk je echt puur naar wat goed is voor jezelf, en niet naar het belang van de Formule 1.”

“Maar uiteindelijk neem de F1 Commission de beslissing, of dat nu unaniem gebeurt of met een kleine meerderheid”, besluit Wolff. “Wij zullen in elk geval ons standpunt duidelijk laten horen, en dan zien we wel wat er gebeurt.”