*

Wolff: ‘Wehrlein verdient een F1-zitje’

Daan de Geus

Daan de Geus

14 december 2017 10:04

Wolff: ‘Wehrlein verdient een F1-zitje’
Sutton Images

Pascal Wehrlein verdient een stoeltje in de Formule 1, ook al lijkt hij nu zonder te komen te zitten. Dat is de mening van Mercedes-teambaas en -motorsportchef Toto Wolff.

Wehrlein is een beschermeling van Mercedes, dat hem in 2016 bij Manor onderbracht en in 2017 bij Sauber. Bij dat laatste team was geen plaats meer voor de Duitser, die nu buiten de boot lijkt te vallen.

“Pascal zit in een lastige positie”, erkent Wolff ten overstaan van Motorsport-Total. “Er zijn namelijk eigenlijk geen zitjes meer vrij, nu de deur sluit bij Williams.”

Wehrlein was lange tijd kandidaat voor het plekje dat Mercedes-klant Williams nog vrij heeft voor 2018, maar lijkt geen kanshebber meer voor het zitje waarvoor Sergej Sirotkin op pole zou staan.

Dat Wehrlein er in 2018 zeer waarschijnlijk naast staat, is niet terecht, meent Wolff. “Hij verdient een plaats in de Formule 1, want hij is een hele goede coureur.”

Volgens Wolff is hetgeen Wehrlein de afgelopen twee seizoenen op het circuit heeft laten zien “buitengewoon”, maar zijn er “veel andere redenen” waarom de Duitser zonder zitje komt te zitten.

Het is geen geheim dat er geld nodig is in de strijd om het Williams-zitje, waarbij Mercedes zou – of had? – kunnen helpen door korting op motoren te geven aan het team uit Grove.

Mercedes-teambaas Wolff.

Hoewel Wolff niet in detail is getreden, heeft hij eerder tegenover Auto, Motor und Sport verklaard dat het alles in haar macht heeft gedaan om Wehrlein aan een stoeltje voor 2018 te helpen.

“Op een gegeven ogenblik kom je echter ook op het punt dat een coureur op eigen benen moet staan”, verklaarde Wolff daarbij nog wel.

Ook zonder Wehrlein heeft Mercedes in Force India-coureur Esteban Ocon sowieso nog een pupil in de Formule 1. De Fransman is bij dat team wél verzekerd van een racezitje voor 2018.

Een andere Mercedes-protegé, George Russell, lijkt hard op weg naar de Formule 1. Hij won de GP3 in 2017, rijdt in 2018 in de Formule 2 en wordt mogelijk testrijder bij Force India.