Mercedes is volgens teambaas Toto Wolff zowel de jager als de prooi in een strijd met Ferrari waar ook Red Bull zich nog in zal mengen.

“De strijd tussen de teams is compleet anders dan wat we de afgelopen drie jaar hebben gezien”, doelt Wolff op hoe Mercedes de vorige drie seizoenen domineerde, maar nu niet langer alleen bovenaan de voedselketen staat, met Ferrari dat Mercedes naar de kroon steekt.

Wolff verwacht op termijn een driestrijd tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull.

In de Formule 1 gelden de wetten van de jungle, en Wolff weet wat dat in dit geval betekent: “Je moet je aanpassen aan de uitdagingen die je wachten en dat is ook wat we nu doen. We zijn zowel de jager als de prooi”, onderschrijft Wolff dat Mercedes zowel voor- als achteruit moet kijken. “Op het moment zijn er namelijk twee topteams die om de titel vechten, maar ik weet zeker dat Red Bull zich op een gegeven moment ook bij deze groep zal aansluiten.”

De verschillen zijn daarbij ook nu al klein, stipt Wolff aan. “Kijk maar naar de stand bij de coureurs, of bij de teams, waar wij maar één schamel puntje meer hebben dan Ferrari.” Wolff en Mercedes maken zich daarbij op voor ‘een strijd die het hele jaar zal duren’. “Wij zullen er echter voor zorgen dat we daar op voorbereid zijn”, belooft hij.

Barcelona
De volgende ronde van de strijd is in het Spaanse Barcelona, waar Mercedes volgens Wolff een interessante tijd wacht: “Want tijdens de wintertests aldaar was onze vorm niet spectaculair.”

Er zijn volgens Wolff geen wondermiddelen om Hamiltons problemen uit Rusland op te lossen.

Als Mercedes geen fouten maakt, moet het er volgens Wolff toch kunnen winnen tijdens een raceweekend waar van elk team wordt verwacht dat het nieuwe wapens brengt in de vorm van updates. Wolffs Mercedes-collega Niki Lauda sprak eerder al de verwachting uit dat het seizoen in Barcelona in zekere zin herstart door de updates die ieder team meeneemt naar Spanje.

Voor Mercedes wordt het daarbij volgens Wolff zaak dat het Lewis Hamilton – tweede in het WK achter Ferrari’s Sebastian Vettel – na een raceweekend in Rusland waar hij worstelde met de set-up, banden en oververhitting van de auto, in Spanje geeft wat hij nodig heeft om goed te kunnen presteren.

“Daar zijn geen wondermiddelen voor”, zegt Wolff. “We moeten gewoon hard werken en op alle details letten. We moeten Lewis de juiste middelen geven om de komende races te doen wat nodig is. Dat is een belangrijk aandachtspunt voor ons.”