De Grand Prix van Spanje wordt de start van het Europese Formule 1-seizoen genoemd, maar is volgens Mercedes-topman Niki Lauda ook een herstart van het 2017-seizoen.

De reden daarvoor is, zo zegt Lauda, simpel: “Want iedereen komt met upgrades. Het seizoen begint dus opnieuw. Wie de beste upgrades brengt, weten we nog niet, maar dat zullen we in de trainingen en race wel zien.”

Lauda met Ferrari-coureur – en WK-leider- Vettel.

Na de eerste vier races staat Mercedes eerste bij de constructeurs. Met een score van 136 om 135 heeft het één puntje meer dan rivaal Ferrari, dat met Sebastian Vettel wel de kampioenschapsleider bij de coureurs in de gelederen heeft.

Volgens Lauda heeft Ferrari ook de snelste auto, maar hij heeft er vertrouwen in dat Mercedes met haar updates voor Barcelona de rollen om kan draaien. Lauda gaat er echter vanuit dat ook Ferrari in Barcelona een stap zet, wat volgens hem betekent dat ‘wij er twee moeten zetten’.

Ferrari-president Sergio Marchionne heeft de Italiaanse krant La Reppublica al verteld dat de Scuderia haar rivalen – en dan vooral Mercedes – niet zal onderschatten.

Die andere grote rivaal is natuurlijk Red Bull, dat momenteel op gepaste afstand derde in de stand staat, met 57 punten. Red Bull heeft echter al aangegeven met een grote update te komen in Barcelona.

Waar Mercedes volgens Lauda twee stappen moet zetten om Ferrari bij te halen, moet Red Bull er volgens hem drie zetten om aansluiting vooraan het veld te vinden.

De verwachtingen zijn hooggespannen bij Red Bull, maar topman Helmut Marko wil niet op de zaken vooruit lopen: “Ik wil nu eindelijk op de stopwatch zien wat de update ons oplevert.”