Rally-coureur Dennis Kuipers heeft tijdens de rally van Portugal de zesde plaats voor zich op weten te eisen. Hij profiteerde daarbij van een diskwalificatie van Mikko Hirvonen.

 

Het was een tijdje geleden dat Kuipers meedeed aan een WRC-rally. De laatste keer was in november en bovendien met een andere navigator. De Belg Robin Buysmans nam dit weekend in zijn derde WK-rally ooit voor het eerst plaats naast de Nederlander. De nieuwe formatie lijkt te werken, getuige de acht punten die het duo mee naar huis mag nemen. “Het feit dat ik sinds november geen rally heb gereden, maakt dit resultaat des te mooier”, jubelde Kuipers na afloop.

 

Kuipers was lovend over zijn nieuwe navigator: “Mijn complimenten voor Robin. Hij heeft het prima gedaan.” Buysmans was zelf ook erg tevreden met het resultaat. “Het was een heel avontuur, maar we zijn koel gebleven”, blikt de Belg terug.

 

Met het avontuur doelt de navigator op de zware omstandigheden waaronder de rally werd verreden. Tijdens de tweede dag kwam de regen met bakken uit de hemel, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de proeven in de middag af te gelasten. “Het was erg zwaar”, aldus Kuipers. “De omstandigheden waren ongelooflijk, het was echt een uitdaging de auto op de weg te houden”.

 

Dennis Kuipers kwam eenmalig in actie met een Ford Fiësta WRC van team M-Sport. “Natuurlijk zou ik graag meer rally’s rijden, maar daar valt nu weinig over te zeggen. Ik hoop dat dit resultaat potentiële sponsors enthousiast maakt.”

 

Werd Dennis Kuipers in eerste instantie nog als zevende geklasseerd, een diskwalificatie van de Fin Mikko Hirvonen zorgde ervoor dat Kuipers een plekje op kon schuiven. Het gaf tevens de overwinning aan de Noor Mads Ostberg, die daardoor voor het eerst in het WRC op het hoogste trede van het podium plaats mocht nemen.

 

Kuipers was een van de drie Nederlanders die ingeschreven stonden voor de rally van Portugal. Peter van Merksteijn reed zijn Citroën DS3 WRC naar de tiende plaats, terwijl Kevin Abbring in zijn Skoda Fabia S2000 de start niet eens haalde, omdat hij tijdens de shakedown al over de kop ging.