Vanaf woensdag mogen talentvolle coureurs weer laten zien wat ze in huis hebben. Door de bandenproblemen tijdens de Grand Prix van Engeland mogen bij uitzondering ook de vaste rijders even komen opdraven. Een overzicht van wie wanneer in actie komt.

Pirelli introduceert tijdens de rookietest de banden zoals die vanaf de Grand Prix van Hongarije gebruikt zal worden. Het gaat om de compounds van 2013 met de structuur van 2012. Racecoureurs mogen zich alleen met bandentests bezighouden, en moeten dus de instructies van Pirelli volgen. Rookies mogen ook nieuwe onderdelen testen. 

“Deze test is een waardevolle kans voor de teams om naast jonge coureurs ook de nieuwe banden te beoordelen”, zegt Pirelli-chef Paul Hembery. “We verwachten niet dat de nieuwe specificatie compleet anders zal aanvoelen. De algemene kenmerken zouden gelijkaardig moeten zijn. Desalniettemin valt er veel nuttig werk te verzetten voor ons en de teams.” 

Red Bull
Naast de eerder aangekondigde juniorrijders Antonio Felix da Costa en Carlos Sainz jr geeft Red Bull ook Daniel Ricciardo de kans zich te bewijzen. De Toro Rosso-coureur is een van de voornaamte kandidaten om Mark Webber volgend jaar op te volgen. Webber en Sebastian Vettel rijden zelf ook ieder een half dagje.

Ferrari
Bij Ferrari gaat Davide Rigon op herhaling. De Italiaan nam vorig jaar ook al de Young Driver Test voor zijn rekening voor de Scuderia. Hij moet alleen op vrijdagmorgen even plaatsmaken voor Felipe Massa, die de evaluatie van de nieuwe Pirelli-banden zal doen.

McLaren
Ondanks de ontheffingsregeling om vaste rijders een dag de banden te laten testen, mogen Jenson Button en Sergio Pérez thuisblijven. Testcoureurs Kevin Magnussen, Oliver Turvey en Gary Paffett (veteraan onder de rookies) nemen de honneurs waar.

Mercedes
Als straf voor de geheime bandentest met Pirelli na afloop van de Grand Prix van Spanje mag Mercedes niet meedoen aan de Young Driver Test. Lewis Hamilton en Nico Rosberg moeten dus tot de eerste vrije training in Hongarije wachten voordat ze de nieuwe Pirelli’s kunnen uitproberen. Mercedes krijgt, net als alle andere teams, van Pirelli wel de data van de bandentests. 

Lotus
Lotus wilde oorspronkelijk de taken verdelen over Davide Valsecchi, Nicolas Prost en Kimi Räikkönen, maar kwam er op de eerste dag achter dat het weinig nut zou hebben de racecoureur te laten opdraven, aangezien deze alleen banden mag testen. Daardoor krijgt Prost een dagje extra om zich nuttig te maken. 

Force India
Veel namen deden de ronde voor een testrit bij Force India, maar uiteindelijk beperkt het team zich tot de vaste coureurs Adrian Sutil en Paul di Resta en de Britse GP2-coureur James Calado. Per dag wordt bekeken wie hoe lang zal rijden.

Sauber
Robin Frijns krijgt anderhalve dag om te laten zien dat hij promotie naar de Formule 1 verdient. Of dat bij Sauber zal zijn, valt te betwijfelen, want het team maakte deze week een lucratieve overeenkomst bekend met een Russisch consortium, waarbij tiener Sergei Sirotkin zal worden klaargestoomd voor een racezitje in 2014. Bij de rookietest ontbreekt hij nog. Wel komt de Japanner Kimiya Sato op de slotdag in actie. Nico Hülkenberg gaat donderdagmiddag de banden evalueren. 

Williams
Susie Wolff krijgt de primeur om als eerste vrouw deel te nemen aan de Young Driver Test. De ontwikkelingscoureur van het team mag gaan kijken in hoeverre de simulator overeenkomt met het echte werk. Ook Daniel Juncadella mag een dag testen voor Williams, terwijl Pastor Maldonado het bandenwerk voor zijn rekening neemt.

Toro Rosso
Net als Red Bull stuurt Toro Rosso maar liefst vijf coureurs de baan op tijdens de rookietest. Naast vaste coureurs Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne zijn dat Johnny Cecotto, Daniil Kvyat en Carlos Sainz junior (die ook een halve dag bij Red Bull mag rijden).

Caterham
Caterham biedt derde rijder Alexander Rossi en nieuwe aanwinst Will Stevens een testdag. Rossi reed in Canada al tijdens de eerste vrije training in de CT03. Voor Stevens, die onlangs werd toegevoegd aan de Caterham Racing Academy, wordt het zijn eerste kennismaking met een Formule 1-auto. Giedo van der Garde en Charles Pic krijgen op de slotdag de kans om de Pirelli’s nader te bestuderen. Voor Caterhams GP2-coureur Sergio Canamasas is geen plek tijdens de rookietest. 

Marussia
Marussia gunde de vaste coureurs oorspronkelijk vrij, maar heeft nu toch ruimte gemaakt voor Jules Bianchi en Max Chilton om even met de Pirelli’s te oefenen. Chilton snoept woensdag een deel van de dag af van Tio Ellinas. De Cyprioot mag na zijn eerste F1-kilometers tijdens een rechtelijntest nu ook eens de bocht om. Bianchi neemt op de laatste dag ’s middags het stuur over van testcoureur Rodolfo Gonzalez.

Team Woensdag Donderdag Vrijdag
Red Bull Felix da Costa Webber/Ricciardo Sainz/Vettel
Ferrari Rigon Rigon Massa/Rigon
McLaren Magnussen Turvey Paffett
Lotus Prost Valsecchi Prost
Force India Calado/Di Resta Calado/Di Resta Sutil
Sauber Frijns Frijns/Hülkenberg Sato
Williams Juncadella Maldonado Wolff
Toro Rosso Cecotto Ricciardo/Sainz Vergne/Kvyat
Caterham Rossi Stevens Van der Garde/Pic
Marussia Ellinas/Chilton Gonzalez Gonzalez/Bianchi

(onder voorbehoud)