Iedere Formule 1-race kijk je vol bewondering naar de coureurs. Wat een finesse en wat een behendigheid laten ze zien op het circuit. Wauw, als jij toch ook eens die stuurvaardigheden kon showen!

Maar zelfs op de gewone weg komt het weleens aan op het hebben van uiterste behendigheid. Het is dan een geruststellende gedachte – zelfs als je niet met 350 kilometer per uur over de weg raast – dat je altijd met een vertrouwd gevoel kan terugvallen op je autoverzekering.

Zo’n verzekering afsluiten doe je echter niet dagelijks. Bovendien is het voor niemand een hobby om continu autoverzekeringen te vergelijken. En waar moet je als leek eigenlijk op letten?

De juiste dekking

Als je een autoverzekering wilt afsluiten is het allereerst belangrijk om op de dekkingsgraad te letten. Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar het zal je verbazen hoeveel automobilisten oververzekerd rondrijden. Zo kiezen veel automobilisten voor een allrisk verzekering, simpelweg omdat ze dan voor alle schade verzekerd zijn. Klinkt ook logisch, maar voor een allrisk verzekering betaal je veel meer premie. Bovendien is niet iedere auto deze verzekering waard. Als jouw auto al ouder dan 8 jaar is, zal de dagwaarde enorm laag liggen. In de meeste gevallen betaal je dan ook meer premie dan de auto uiteindelijk waard zal zijn bij een ongeval. Zonde dus!

Iedere automobilist in Nederland is verplicht om zijn auto minimaal WA te laten verzekeren. Bij een WA verzekering wordt enkel de schade die jij bij een ander berokkent vergoedt. De schade aan je eigen auto is voor jouw eigen rekening. Deze verzekering wordt meestal enkel aangeraden als de auto al op leeftijd is (lees: 8 jaar of ouder). Maar wat doe je als de auto jonger is of heel veel waard is?

Als je auto tussen de 4 en 8 jaar oud is, is de dagwaarde nog relatief aan de hoge kant. In dit geval raden wij een WA+ beperkt casco autoverzekering aan. Hierbij worden niet alleen de kosten die jij bij een ander maakt vergoedt, maar ook de schade aan je eigen auto bij bijvoorbeeld brand, diefstal of ontploffing.
Koop je een geheel nieuwe auto? Dan is een allrisk verzekering aan te raden. Bedenk wel dat, als de auto op leeftijd raakt, je altijd nog over kunt stappen naar een andere dekkingsgraad. Blijf nooit onnodig veel premie betalen voor een verouderde auto.

Autoverzekering vergelijken

Niet alleen de hoogte van de premie speelt een belangrijke rol bij jouw beslissing, ook de premievoorwaarden zijn natuurlijk van belang. Bovendien lijken sommige autoverzekeringen op papier soms heel goedkoop, maar valt dit in de praktijk vies tegen. Vergelijk daarom altijd alle autoverzekeringen, zodat je zeker voor de voordeligste optie kiest. Online vind je meerdere vergelijkingstools waarmee je de voordeligste verzekeraar gemakkelijk kunt vinden.