In de rubriek Zo was… blikken we in highlights terug op de raceweekends van vorig jaar. Lewis Hamilton won de Grand Prix vorig jaar voor de vijfde keer in zes pogingen. Het kwam hem echter niet aanwaaien, want hij vocht een mooi duel uit met Sebastian Vettel. Verder zorgde een inhaalactie in de laatste ronde voor genoeg gespreksstof.

 

Voor de race vonden enkele rijderswissels plaats. Carlos Sainz ging van Toro Rosso naar Renault, om Jolyon Palmer te vervangen. Sainz werd vervangen door Brendon Hartley en Daniil Kvyat mocht eenmalig invallen voor Pierre Gasly, die in Japan nog streed voor de titel in de Super Formula. ©Sutton Images.

 

Kenmerkend voor het circuit is de rode uitkijktoren. Het bouwwerk levert altijd mooie plaatjes op. ©Sutton Images.

 

Lewis Hamilton verzekerde zich op zaterdag van de beste uitgangspositie voor de race, door de pole position te pakken. ©Sutton Images.

 

Geheel op Amerikaanse wijze werden de namen van de coureurs omgeroepen door boksringomroeper Michael Buffer, om zo de showwaarde te verhogen. Hoewel niet iedereen zich erin kon vinden, deed de naam Daniil ‘The Torpedo’ Kvyat bij velen een glimlach verschijnen. ©Sutton Images.

 

Nog meer spektakel vooraf: de snelste man ter wereld (zonder daar een Formule 1 auto voor te gebruiken) Usain Bolt bezocht vlak voor de start de grid. ©Sutton Images.

 

De start pakte niet uit voor Hamilton zoals hij had gehoopt, want Sebastian Vettel greep direct de leiding. ©Sutton Images.

 

Niet lang daarna heroverde Hamilton de leiding op zijn tegenstander. ©Peter van Egmond.

 

In ronde 16 moest Daniel Ricciardo zijn Red Bull met motorpech aan de kant zetten. ©Peter van Egmond.

 

Max Verstappen reed ondertussen een mooie inhaalrace vanaf de zestiende positie. In de eindfase van de race had hij een podiumplek in zicht. ©Peter van Egmond.

 

Een actie die uitvoerig is nabesproken: in de laatste ronde haalde Verstappen Räikkonen in voor de derde positie. Na de race werd Verstappen door een tijdstraf echter teruggezet naar de vierde plaats. Pas net voor de podiumceremonie werd de Nederlander weggehaald, maar in het parc fermé is er nog niets aan de hand. ©Sutton Images.

 

Hamilton won de race voor de vierde maal op rij. Hoewel hij een grote stap zette in de titelstrijd, liet zijn vierde wereldtitel nog even op zich wachten. ©Peter van Egmond.

 

Het team van Mercedes was echter niet meer te achterhalen in het constructeursklassement, waar het de vierde titel op rij behaalde. ©Sutton Images.