2021 is pas het tweede jaar met Alpha Tauri op de grid, maar het team bestaat al heel wat langer en naast de naam veranderde de afgelopen jaren ook de rol van het team uit Faenza.

Van 2006 tot en met 2019 racete het team onder de naam Toro Rosso, waar onder meer Max Verstappen in 2015 zijn debuut maakte. Alpha Tauri, vernoemd naar het kledingmerk van het Red Bull-concern, is een zusterteam van Red Bull. Dat betekent dat beide teams nauw samenwerken. Zo krijgen Red Bull-juniors, talentvolle coureurs uit het opleidingsprogramma, vaak de kans om een of meerdere seizoenen te rijpen bij Alpha Tauri/Toro Rosso alvorens de overstap te maken naar het hoofdteam.

Enkele voorbeelden daarvan zijn Daniel Ricciardo, Max Verstappen en Alex Albon. In 2021 is Yuki Tsunoda het nieuwste talent dat zijn kans krijgt. Naast de opleidingsfunctie heeft het ook een testfunctie. Alpha Tauri fungeert namelijk als verkapt testteam voor de hoofdmacht. Wat doet het team uit het Italiaanse Faenza dan? Experimenteren met onderdelen en motorafstellingen, oftewel straffen incasseren zodat de Red Bull-coureurs daar zelf niet tegenaan lopen.

En vooral heel veel data verzamelen. Ondanks die extra functies beleefde Alpha Tauri ook al eigen successen. Zo won Pierre Gasly in 2020 de knotsgekke GP van Italië in Monza en won ook Sebastian Vettel in 2008 zijn eerste race voor Toro Rosso.