Hoewel AlphaTauri pas een paar jaar op de grid staat, heeft het Formule 1-team uit het Italiaanse Faenza een lange en rijke historie in de koningsklasse van de autosport.

De werkgever van Nyck de Vries en Yuki Tsunoda is al sinds de jaren tachtig actief in de Formule 1. Van 1985 tot en met 2005 staat het team bekend onder de naam Minardi, vernoemd naar oprichter Gian Carlo Minardi. Na jaren van sappelen in de marge heeft Minardi begin deze eeuw geen zin meer in de jaarlijkse strijd om het hoofd financieel boven water te houden. Na 340 Grand Prix-starts met als beste resultaat een paar vierde plaatsen, verkoopt Minardi in 2001 zijn stal aan Paul Stoddart. De Australiër gaat vol enthousiasme aan de slag. Hij laat onder anderen Fernando Alonso en Mark Webber debuteren en is in 2005 verantwoordelijk voor het ‘Double Dutch’-avontuur van Christijan Albers en Robert Doornbos. Het blijkt de zwanenzang van Stoddart die eind 2005 gretig ingaat op een aanbod van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz.

Pierluigi Martini rijdt in 1985 voor Minardi (Motorsport Images)

Verkoop aan Red Bull

Mateschitz doopt het team om tot Toro Rosso en gaat het team inzetten als een kweekvijver voor jong racetalent en zusterteam van Red Bull Racing. In de loop der jaren worden bij het kleine Italiaanse team talenten als Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen en Alex Albon klaargestoomd voor het grote werk bij Red Bull Racing. Naast die opleidingsfunctie heeft Toro Rosso – vanaf 2020 AlphaTauri geheten – ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de bolides van Red Bull. Dat laatste team krijgt middels AlphaTauri de kans om zonder al te veel gevolgen onderdelen en motorafstellingen in de praktijk te kunnen testen en data te verzamelen.

Sebastian Vettel wint in 2008 met Toro Rosso de Italiaanse Grand Prix (Motorsport Images)

Eigen successen

Ondanks die dienende rol beleeft AlphaTauri ook eigen successen. Waar het team in de eerste twintig jaar van z’n bestaan droogstaat, daar zorgt Sebastian Vettel in 2008 voor een daverende verrassing door in een Toro Rosso zijn allereerste Grand Prix (nota bene die van Italië) te winnen. Twaalf jaar later herhaalt Pierre Gasly (eveneens op Monza) die stunt. Toro Rosso en AlphaTauri rijden samen in totaal 329 Grands Prix en daarin worden vijf podiums verzameld.

Scuderia AlphaTauri
Teambaas Franz Tost
Technisch directeur Jody Egginton
Chef ontwerper Paolo Marabini
Testcoureur 2023 Liam Lawson
Vestigingsplaats Faenza (Ita)
GP-debuut GP Bahrein 2006 (als Toro Rosso)
Coureurstitels
Constructeurstitels
Eindstand WK 2022 9
Coureurs
Nyck de Vries #21
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 6 februari 1995
GP-debuut Italië 2022
Wereldtitels
Eindstand WK 2022 21
Yuki Tsunoda #22
Nationaliteit Japan
Geboortedatum 11 mei 2000
GP-debuut Bahrein 2021
Wereldtitels
Eindstand WK 2022 17

Pierre Gasly wint in 2020 met AlphaTauri de Grand Prix van Italië (Getty Images)