De advocaat van Lewis Hamilton heeft tijdens zijn pleidooi in de spionagehoorzitting gevraagd om zijn cliënt niet te straffen. De raadsman probeerde de WMSC ervan te overtuigen dat Hamilton het niet had verdiend om na ,,een briljant seizoen zijn punten te verliezen.”Een en ander valt te lezen in de transcripties van de WMSC-zitting. ,,Lewis heeft niets verkeerd gedaan”, aldus raadsman Mark Philips. ,,Hij heeft dit seizoen briljant gereden en staat aan de leiding van het coureurskampioenschap. Als u McLaren zou uitsluiten van de laatste races van dit seizoen, zou u miljoenen autosportfans overal ter wereld diep teleurstellen.”

Volgens Philips wist Hamilton niets van de informatieuitwisseling binnen zijn team. ,,Hij heeft zijn punten verdiend door te racen. Denk terug aan zijn fenomenale inhaalmanoeuvre op Kimi Raikkonen en dan beseft u dat het een travestie zou zijn om hem zijn punten af te nemen.”

Ironisch genoeg stelt Philips zelf een passender straf voor het McLaren voor: ,,Wat de wereld wil zien is dat ’s werelds beste coureurs op het circuit vechten om het wereldkampioenschap. De mensen willen dat kampioenschap niet beslist zien door advocaten. Wij verzoeken u dan ook respectvol om het coureurskampioenschap met rust te laten.”

,,Als het echter gaat om het constructeurskampioenschap, dan geldt: als u McLaren zijn punten zou afnemen, laten wij het aan het team over om u te bewijzen waarom u dat niet zou mogen doen.”

Overigens liet Philips Alonso niet buiten beschouwing in zijn pleidooi: ..Ik verzoek u om Fernando Alonso, Lewis’ teamgenoot en belangrijkste rivaal in het kampioenschap, op basis van hetzelfde principe te behandelen.”

Overigens liet voorzitter Max Mosley Philips niet zonder slag of stoot het spreekgestoelte verlaten. ,,Hoe kan ik Kimi Raikkonen recht in de ogen kijken en hem vertellen dat een andere coureur het kampioenschap heeft gewonnen doordat hij niet alleen de technologie van zijn eigen team heeft gebruikt, maar ook die van Ferrari? Ik denk dat Kimi dat buitengewoon oneerlijk zou vinden.”

,,We moeten dus goed kijken naar de mate waarin deze zaak gevolgen heeft voor de geloofwaardigheid en legitimiteit van beide kampioenschappen.”

DP