Tijdens de FIA-hoorzitting die vandaag inzake de Braziliaanse brandstofkwestie is gehouden, heeft de advocaat van McLaren namens het Britse team het kampioenschap opgeëist. ,,De regels zijn geschonden, er moet een straf worden uitgedeeld. Dat is altijd gebeurd in zulke situatiesIn de hoorzitting gaat McLaren in beroep tegen de beslissing van de stewards om Williams en BMW Sauber niet te straffen voor het rijden met te koele brandstof in de Grand Prix van Brazilië. Wanneer beide teams alsnog zouden worden gediskwalificeerd, klimt Lewis Hamilton ver genoeg omhoog in het klassement om alsnog wereldkampioen te worden.

De advocaat van McLaren betoogt echter dat die gang van zaken niet de inzet is van de beroepzaak. ,,Ik vraag de rechters om deze zaak te bekijken alsof het gaat over ongeacht welk team halverwege het seizoen. Er is hier sprake van een schending van het reglement. Tot nu toe zijn teams in dit soort zaken altijd gediskwalificeerd. Dat daarna een herziening van het puntenklassement volgde is logisch. Wij vragen u simpelweg te doen wat tot dusver altijd is gedaan.”

Ironisch puntje is dat McLaren zelf in de beruchte spionagezaak uit het constructeurskampioenschap is gegooid, maar de coureurs niet. Het argument daarvoor was dat Alonso en Hamilton immuniteit werd verleend wanneer ze zouden getuigen voor de FIA, hoewel er sterke argumenten waren om ook hun punten af te nemen.

Advocaat Mill meent dat de coureurs van Williams en BMW Sauber wel moeten worden gediskwalificeerd, en gebruikt daarvoor precies dat argument: ,,De coureur mag dan onschuldig zijn, hij heeft wel het voordeel van een illegale, en daardoor betere auto. Het is niet meer dan terecht dat als het team wordt gediskwalificeerd, de rijders ook hun punten moeten verliezen.”

Of dat betoog de vier onafhankelijke rechters kan overtuigen, zal pas morgen blijken. Dan doet het college naar verwachting uitspraak.

DP