2009 is nog niet Fernando Alonso’s seizoen. De Spanjaard sprokkelt zijn puntjes wel bijeen maar dat is natuurlijk niet wat hij wil. Winnen wil hij. En in de komende drie races wordt volgens hem duidelijk of Renault dat kan.Vier races gereden en vijf punten gepakt. Voor een tweevoudig wereldkampioen is dat ronduit een slechte seizoensstart. Relatief gezien doet Alonso het echter niet slecht. Teamgenoot Nelsinho Piquet bakt er tot nu toe vrij weinig van, of de R29 is een ontzettend slechte auto waar Alonso toch knap een paar punten mee weet te sprokkelen.

Zo slecht is de nieuwe Renault volgens de Spanjaard echter niet. Met de geplande grondige update kan het team zomaar eens een stuk sneller gaan. Volgens Alonso zijn daarom de komende drie races cruciaal voor de titelaspiraties van Renault.

“De Grands Prix van Spanje, Monaco en Turkije zijn inderdaad redelijk belangrijk”, vertelde Alonso tegen Autosport. “Vrijwel elk team komt dan met een grondige update voor zijn auto. Daarna wordt duidelijk wie er voor podiumplaatsen strijden en wie gaat vechten voor de titel. Ook wordt er duidelijk welke coureurs afvallen in de strijd.”

Dat laatste zal volgens Alonso niet opgaan voor de coureurs van Brawn en Red Bull Racing. Ze zijn volgens de Spanjaard snel genoeg om voor de titel te blijven strijden. “Het wordt afwachten. Natuurlijk zijn het twee privéteams. Dat wil echter niet zeggen dat het kleintjes zijn.”

“Dat vergeten we soms wel eens. Red Bull en Brawn hebben zat materiaal in huis. Wellicht wel meer dan Renault dat heeft. Misschien zijn hun faciliteiten ook wel beter. Daar moet je je bewust van zijn.”

Toch is dat voor Alonso redelijk frustrerend. “Het is jammer voor Renault en Mercedes dat zij geld investeren om de motoren te ontwikkelen en dat Brawn en Red Bull die krachtbronnen vervolgens overnemen om voor het kampioenschap te vechten. Maar that’s the way it is.”

BvdB