De nieuwe Mercedes moet radicaal anders zijn dan de huidige wagen als het team volgend jaar aan de verwachtingen kan doen. Dit stelt teambaas Ross Brawn.

Mercedes won dit jaar de Grand Prix van China maar is ondertussen wel voorbijgestreefd door Lotus. Inmiddels heeft zelfs Sauber de Duitse autofabrikant in het vizier. Mercedes rentree op het hoogste niveau is vooralsnog geen succes.

Volgens Brawn moet het daarom anders bij zijn team. “Er moet veel veranderen om sneller te worden. Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen”, zegt de teambaas in India. “Ik weet nog niet of we de auto volledig op de schop nemen of dat we geleidelijke wijzigingen doorvoeren. Uit het verleden is in ieder geval gebleken dat teams die een radicaal andere auto bouwden vaak op hun bek gingen.”

“Je kunt geen radicaal andere auto bouwen puur omdat je dat graag wil. Nee, je moet er goede redenen voor hebben die heel logisch zijn. We hebben wat interessante dingen voor ogen. Ook blijven we hard werken om de basis te verbeteren.”

Brawn somt op wat hij voor ogen heeft. “Een lager zwaartepunt, een stijvere en lichtere wagen, meer neerwaartse druk en minder weerstand”, luidt het wensenlijstje, dat alle andere teams waarschijnlijk ook hebben. “Als je die opsomming kunt mengen met wat interessante concepten heb je de oplossing te pakken.”

“We konden de ontwikkelingsrace niet bijhouden. Ons nieuwe uitlatensysteem kwam pas laat op de auto te zitten. Na een half seizoen waren we nog steeds bezig met de banden leren te begrijpen.”