Oud-Formule 1-coureur David Coulthard maakt zich er zorgen om dat jonge racetalenten vandaag de dag te erg onder druk worden gezet om te presteren: “Het moet wel leuk blijven”, vindt hij.

 

“Veel jonge coureurs staan vandaag de dag al ergens onder contract terwijl ze nog in de karts rondrijden”, weet Coulthard, die dit tegen Autosport vertelt. “Persoonlijk vind ik dat wel enigszins zorgwekkend, want er komt daardoor – in die belangrijke jonge jaren waarin je gevormd wordt – heel veel druk op de schouders van dit soort jongens te liggen.”

 

“Ikzelf had op jonge leeftijd ook altijd al de Formule 1 als doel voor ogen en was vastbesloten het te halen”, zegt de coureur die dat daadwerkelijk lukte en in 1994 op 23-jarige leeftijd debuteerde. “Het was voor mij als jongeling fijn om zo op de Formule 1 geconcentreerd te zijn en er voor te werken, maar behalve de druk die ik mezelf oplegde, stond ik niet onder druk van buitenaf.”

 

“Dat veel jonge talenten dat tegenwoordig wel staan, vind ik kwalijk. Doordat de noodzaak om te winnen en promotie te maken namelijk zo groot is geworden, zijn deze jongens soms al opgebrand voodat ze zestien zijn.”

 

“Voor mij bestaat de autosport uit verschillende niveaus die je moet doorlopen, en natuurlijk gaat het om de competitie en het winnen, maar erg mag ook niet vergeten worden dat het leuk moet zijn”, pleit de voormalige coureur van Williams, McLaren en Red Bull, die de Formule 1 eind 2008 verliet. “Als het niet meer om het plezier draait en de lol verdwijnt, zit er namelijk iets niet goed”, besluit hij.