Lewis Hamilton was donderdag de snelste man op het circuit van Monaco. Dat betekent automatisch dat Ferrari dat niet was en dat zorgt voor de nodige twijfel. Op nieuwe banden ging het niet goed. Felipe Massa: ,,Pole-position wordt moeilijk.”Op oude banden deed de F2008 het naar behoren en dan is het zaak om op een vers setje rubber een nóg snellere ronde te rijden, maar bij Ferrari ging het vandaag niet zoals zou moeten. Dat liet Kimi Raikkonen na afloop doorschemeren.

Vooral in de kwalificatie kan Ferrari in de moeilijkheden komen als het probleem aanhoudt. Al hangt dat natuurlijk ook af van het weer want er wordt nog altijd regen voorspeld. Raikkonen eindigde de tweede training als derde, op vier tienden van Hamilton.

Hij had er weinig van gemerkt dat hij nu zonder traction control rijdt, vertelt hij FORMULE 1 RaceReport-medewerker Adam Cooper. ,,Het is hetzelfde als andere jaren. Vanmorgen liep het lekker en vanmiddag ook. Tot we over gingen op nieuwe banden. Die zijn moeilijk aan de praat te krijgen. Hopelijk vinden we een oplossing.”

,,Beide specificaties (zacht en hard) deden vrijwel hetzelfde toen we op een nieuw setje reden, maar het probleem bleef. Op gebruikte banden hadden we geen last. Ik ben er vrij zeker van dat het met onze snelheid wel goed zit. Als we de problemen tenminste oplossen.”

Waar Ferrari staat ten opzichte van McLaren weet Raikkonen niet. ,,Ik zou niet weten met hoeveel benzine zij hebben gereden. Dat blijft altijd gokken. Ik kan alleen iets over onszelf zeggen. Zowel vanmorgen als tijdens mijn eerste run op gebruikte banden hadden we veel sneller kunnen zijn. Maar er waren allerlei gele vlaggen en zo.”

Raikkonen zegt dus niet te weten hoe de snelheid van Ferrari zich verhoudt tot die van McLaren, maar Massa heeft wel een idee. Hij eindigde als vierde. Driekwart tel achter Hamilton en hij verwacht niet dat dit in de kwalificatie andersom zal zijn.

,,McLaren is erg sterk hier, maar het blijft afwachten hoe representatief hun tijden zijn. Er staat er één voor en één achter ons, dus ik weet het niet. We zullen moeten analyseren hoe het werkelijke plaatje eruit ziet”, zegt de Ferrari-coureur. ,,Het wordt knap lastig om pole te scoren, maar we hebben een goede auto. Denk ik. Al geldt dat uiteraard ook voor McLaren.”

Opvallend genoeg geeft Massa toe dat hij advies had gekregen van ene Michael Schumacher. ,,Hij zei me dat ik de kerbstones in de Zwembad-chicane meer moest gebruiken.”

AC/KVN