De strijd tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton met als inzet het WK heeft in Japan een voorlopig hoogtepunt bereikt toen beide coureurs na de chicane met elkaar botsten. ,,Ik heb niet opzettelijk aangestuurd op een aanrijding”, zegt Massa.Hamilton probeerde zijn rivaal te passeren in een poging zijn slechte start ongedaan te maken waardoor hij was weggezakt naar de zesde positie. Voor zijn actie in de eerste bocht werd hij met een drive through-penalty bestraft.

Massa verremde zich ietwat bij het insturen van de chicane waardoor Hamilton een voorsprong kon nemen. Massa stuurde zijn Ferrari met twee wielen op het gras en twee wielen op de kerbstones en vervolgens tegen de McLaren van Hamilton.

,,Race-ongeluk”, zegt Massa, die zijn vraagtekens zet bij de drive-through die hij kreeg opgelegd. ,,Lewis remde laat en ik ook, waardoor ik wijd ging. Hij zat aan de binnenkant en duwde me wat in het gravel, waar ik met mijn wielen in terecht kwam.”

De Ferrari-coureur vervolgt: ,,De volgende bocht ging naar links waardoor ik weer aan de binnenkant zat. Een moment later raakten we elkaar. Gewoon een race-ongeluk als je het mij vraagt. Helaas kreeg ik een straf en daar heb ik een prijs voor betaald. Maar het is moeilijk om te zeggen hoe mijn race er anders uit had gezien.”

Door verschillende insiders, analytici en fans op internetfora worden er vraagtekens geplaatst bij de actie van de Braziliaan: stuurde hij soms aan op een botsing met Hamilton? ,,Absoluut niet”, zegt Massa. ,,Ik reed met twee wielen op het gras en kon de auto niet stoppen. De reden dat ik op het gras reed: omdat ik daarop werd geduwd. Ik heb een prima band met Lewis, zou hem nooit zomaar aanrijden.”

Dat Hamilton werd bestraft voor zijn actie in de eerste bocht vond Massa terecht. Net als Hamilton zelf trouwens. Massa: ,,Hij probeerde pas te remmen toen iedereen de bocht al instuurde. Daardoor moest hij een wijdere lijn nemen, moest Heikki Kovalainen noodgedwongen hetzelfde doen en werd het chaos. Ik vond het maar een optimistische actie. Zeker als er een WK op het spel staat.”

Uiteindelijk eindigde Massa de race in Fuji op de zevende plek – ook met dank aan de straf voor Sébastien Bourdais. Met hem botste Massa toen de Fransman de pitstraat uitreed. Aangezien Hamilton niet scoorde, is het verschil in het WK geslonken tot vijf punten. Nog wel in het voordeel van Hamilton.

Klik [xlink www.youtube.com/watch?v=2bO5wJeG7Sg}hier{xlink] voor beelden van de botsing.

KVN