Volgens Lewis Hamilton heeft zijn Mercedes-teamgenoot in een meeting met het management van de renstal toegegeven dat hij expres tegen hem aan reed. “Nico zei dat hij een punt wilde maken.”

Mercedes-kopstuk Niki Lauda liet al weten dat hij na de race met de coureurs en teambazen Toto Wolff en Paddy Lowe om de tafel zou gaan om het incident te bespreken, en volgens Hamilton heeft Rosberg daarbij duidelijk gemaakt dat hij bewust niet aan de kant ging.

“We hebben er al over gesproken en Nico zei praktisch dat hij het expres deed”, vertelt Hamilton aan de Britse pers. “Nico gaf toe dat hij de aanrijding had kunnen voorkomen, maar zei dat hij het niet deed omdat hij ‘een punt wilde maken’.”

“Je hoeft het heus niet van mij aan te nemen, maar Toto en Paddy – die ook niet blij met hem waren – waren er ook bij en zullen het beamen”, vervolgt Hamilton, die – terwijl Rosberg nog tweede werd – ver terugviel en uiteindelijk de strijd staakte.

Dat Rosberg toegaf dat hij het bewust zo speelde, vindt Hamilton bizar. “Ik kon mijn oren niet geloven toen hij toegaf dat hij het expres deed en nog riep dat het mijn schuld was ook. Ik heb ook geen idee wat voor punt hij wilde maken, dat moet je hem vragen.”

Geen blaam
Volgens Hamilton treft hem verder absoluut geen blaam: “Als je de racelijn hebt is het niet je verantwoordelijkheid om al het mogelijke te doen om extra ruimte te geven en plek te maken. Vraag dat maar aan Fernando Alonso, of wie dan ook: als iemand met minder dan de helft van z’n bolide naast je zit en jij hebt de binnenkant, dan behoort de ideale lijn aan jou toe”, maakt Hamilton duidelijk.

Volgens Hamilton is zijn eerdere gevecht met Sebastian Vettel, in ronde één, een goed voorbeeld van hoe het in zulke situaties hoort te gaan: “Sebastian speelde het slim. Hij was me verder voorbij dan Nico, maar wist dat hij het niet zou halen en week uit.”

Hamilton benadrukt verder, voor zover dat nog niet duidelijk is, dat hij zijn normale lijn aanhield en Rosberg niet zag. “We gingen diep, maar ik haalde de bocht gewoon, had mijn gebruikelijke lijn en Nico zat in mijn blinde hoek. Ik vind het heel teleurstellend dat het zover is gekomen. Voor mijzelf en mijn titelcampagne, natuurlijk, maar ook voor het team.”

Update: Toto Wolff heeft aangegeven dat Hamilton gelijk heeft als hij zegt dat Rosberg niet aan de kant wilde gaan en een punt wilde maken, maar heeft daarbij tevens benadrukt dat Rosberg absoluut niet bewust op een botsing aanstuurde. “Nico vond dat Lewis ruimte voor hem moest maken en wilde laten zien dat hij niet altijd degene zal zijn die aan de kant gaat. Het was een verhitte discussie tussen de twee. In mijn ogen zat Nico fout, want hij was degene die aanviel.”