Nu zijn positie onder druk staat, had Nick Heidfeld niets beters kunnen doen dan wat hij vandaag in de kwalificatie op Spa deed: zijn teamgenoot verslaan en de vijfde plaats opeisen. De Duitser denkt nu echt de oplossing voor zijn problemen te hebben gevonden.Vanochtend was Heidfeld al verrassend de snelste in de derde vrije training. Die prestatie gaf hij een mooi gevolg met de vijfde startplaats, een soort van best-of-the-rest-plaats achter de McLarens en Ferrari’s. ,,Vijfde was het best mogelijke resultaat”, reageert de BMW Sauber-coureur.

,,Voor mij is het belangrijk om te weten dat het werk dat we hebben gedaan zich heeft uitbetaald. Een paar weken terug vonden we oplossingen voor wat problemen, wat voor mij een verbetering was. Maar toen kwam de race in Valencia, die verrassend slecht was. Vorige week ontdekten we meer tijdens de test in Monza. Nu heb ik het gevoel dat we iets dichterbij McLaren en Ferrari zijn gekomen.”

In de race denkt Heidfeld echter nog niet te kunnen tippen aan de twee topteams. ,,Het wordt heel moeilijk om hen bij te benen. De weersomstandigheden zullen een heel belangrijke rol spelen en een goede start zal cruciaal zijn voor mij.”

Zijn uitgangspunt is in elk geval beter dan dat van teamgenoot Robert Kubica. Die moet het met een teleurstellende achtste plaats doen. De Pool miste balans en grip.

,,De omstandigheden waren de beste van dit weekend tot nu toe”, zegt Kubica. ,,De baan was helemaal droog, maar ik had problemen met de balans en het ontbrak me aan grip. Dat maakt het rijden behoorlijk lastig, zeker hier in Spa, waar je nogal wat lange bochten hebt.”

JK