De tijdstraf die Vitantonio Liuzzi na de Japanse Grand Prix kreeg opgelegd blijft gehandhaafd. Dit is door het Court of Appeal van de FIA besloten. Gevolg is dat Adrian Sutil en Spyker nu officieel een WK-punt bezitten.Spyker diende na de race in Fuji protest in bij de wedstrijdleiding omdat Liuzzi Sutil zou hebben ingehaald terwijl er met gele vlaggen werd gezwaaid. Dit omdat Anthony Davidson zijn Super Aguri had stilgezet.

De wedstrijdleiding gaf Spyker gelijk, maar Toro Rosso liet het er niet bij zitten. Vrijdag kwam het Court of Appeal van de FIA bijeen om dat protest te behandelen. Beide partijen zeiden bewijs te bezitten waaruit hun gelijk zou blijken.

De grote vraag was of Liuzzi zijn inhaalactie had gemaakt nadat er weer met een groene vlag was gezwaaid. Daarvoor had Toro Rosso, getuige de uitspraak van de beroepszaak, te weinig bewijs; Spykers punt is officieel bevestigd.

,,We hebben er geen moment aan getwijfeld, de FIA gelukkig ook niet”, zei Spykers teambaas Colin Kolles. ,,Deze uitspraak bevestigt dat wij een punt hebben gescoord, het eerste WK-punt voor Spyker en Sutil. Dit is de beloning voor een prima prestatie onder moeilijke omstandigheden.”

Toro Rosso legt zich neer bij de beslissing van de FIA, liet teamchef Franz Tost naderhand weten. ,,Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar we respecteren dit besluit. Nu gaan we ons richten op de laatste race van het seizoen in Brazilië. Hopelijk zijn we daar ook weer goed in vorm.”

Omdat de Italiaanse renstal een week later in China alsnog acht punten behaalde, pakt dit besluit niet desastreus uit voor het team uit Faenza.

KVN