Al besluit Fernando Alonso pas in maart 2009 dat hij volgend seizoen voor Honda wil rijden, de Japanse renstal is bereid op zijn besluit te wachten. ,,Zolang het maar op tijd is voor de eerste vrije training in Melbourne”, zegt Nick Fry gekscherend.Nu de deuren bij Ferrari en BMW Sauber in het slot zijn gevallen lijkt Alonso nog twee opties over te hebben. Een langer verblijf bij Renault of een transfer naar Honda, dat zeer geïnteresseerd is.

Dan zou de Spaanse coureur een duo moeten vormen met Jenson Button. Die is weliswaar nog niet officieel bevestigd voor 2009, maar dat komt omdat Honda beide coureurs in één keer officieel wil aankondigen.

,,Onze plannen zijn nog niet helemaal duidelijk omdat we wachten op de beslissing van een tweevoudig kampioen”, vertelt Fry in gesprek met onze Engelse medewerker Adam Cooper. ,,Ross Brawn en ik hebben er geen geheim van gemaakt dat we onder de indruk zijn van Alonso’s kwaliteiten en we zouden hem inderdaad graag in ons team verwelkomen.”

Fry staaft dat Honda wacht tot er een tweede coureur is vastgelegd voordat beide coureurs worden bevestigd. ,,Dat is onze intentie. Totdat Fernando’s situatie duidelijk is, zullen we wachten. Al kiest hij pas in maart voor ons, zolang hij in Melbourne een Honda bestuurt zijn wij blij!”

Liever hoopt Honda’s CEO eerder duidelijkheid te hebben. ,,Er spelen natuurlijk allerlei deadlines en er moest deze winter veel getest worden. Hopelijk weet Fernando uiterlijk volgende maand ergens wat hij wel en niet wil, dan kunnen we daarna een beslissing nemen.”

Gevolg van deze situatie is dat Rubens Barrichello in een lastig parket zit. Aangenomen dat hij niet van plan is na de Grand Prix van Brazilië een punt achter zijn loopbaan te zetten, kan het zijn dat ‘Rubinho’ na het seizoen zonder contract zit. Een stoeltje bij een ander team lijkt een moeilijk verhaal.

Fry: ,,Er zijn gevolgen voor meer coureurs. Pas als Fernando weet wat hij gaat doen, zal voor anderen duidelijk worden wat er wel en niet mogelijk is. Maar het klopt dat Rubens tot die groep behoort.”

KVN