Vijay Mallya, teameigenaar van Force India, maakte tijdens de teampresentatie in het Spaanse Jerez duidelijk dat er dit jaar geen genoegen meer genomen wordt met een rol in de achterhoede. Het team moet in 2009 regelmatig punten scoren.Dat vertrouwen put de Indiër uit de intensieve samenwerking met McLaren-Mercedes. Het Engelse team levert niet alleen de Mercedes-motoren, maar zorgt ook voor de versnellingsbakken, hydraulische systemen, KERS en technische ondersteuning. Met de VJM02 als resultaat.

Dat het menens is voor Mallya blijkt wel uit het feit dat hij afgelopen winter een grote schoonmaak hield en naast teambaas Colin Kolles ook technisch directeur Mike Gascoyne ontsloeg.

,,Als ik volkomen eerlijk ben, dan zal ik niet blij zijn als het dit seizoen weer niet lukt om een enorme sprong vooruit te maken. Ik heb deze winter geprobeerd duidelijke structuur aan te brengen en ben niet voor niets een samenwerking met McLaren aangegaan. We kunnen ons niet langer verschuilen achter excuses.”

Force India is echter rijkelijk laat met het testen van haar nieuwe bolide, waardoor er maar weinig tijd is om eventuele kinderziektes in de kiem te smoren. Mallya laat zich echter niet van de wijs brengen en hoopt op een sterke seizoenstart om vervolgens halverwege het seizoen toe te slaan en punten te scoren. ,,We moeten vooral tijdens de kwalificaties beter presteren.”

Terugkijkend op 2008 oordeelt Mallya dat het team zich weliswaar verbeterde, maar dat de resultaten hetzelfde bleven. ,,Om die reden heb ik besloten het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een goede partner, om zo wel dat gat met de concurrentie te kunnen dichten.”

LV