Felipe Massa is na de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan het kind van de rekening. Waar hij geen moment in de problemen leek te komen, besloot hij met de vijfde tijd. Vier posities achter concurrent Lewis Hamilton.Tot een minuut voor het vallen van de vlag stond Massa op een tweede plek, kort achter teammaat Kimi Raikkonen. Alsnog ging het mis: niet alleen Hamilton, maar ook Heikki Kovalainen en Fernando Alonso klokten snellere tijden.

Een teleurstellend resultaat voor de Braziliaan, die zich in Q2 nog de snelste had getoond en deze tegenvaller niet kan verklaren. ,,In de eerste twee sessies was de auto geweldig goed. Geen idee wat er in Q3 gebeurde”, reageert Massa tegenover ITV.

,,De grip was kwijt en daardoor kreeg ik de balans van mijn auto ook niet zoals die even daarvoor was. Misschien ligt het aan verschillen in strategie, misschien ligt het ergens anders aan”, denkt Massa hardop na.

Zijn race-engineer Rob Smedley houdt de moed erin. ,,Onze strategie voor de race is goed en dat is ook belangrijk. Het is zo close in de Formule 1 en zeker hier in Fuji dat alles perfect moet zijn. Dat was niet het geval met de ronde van Felipe.”

In de race zal de Ferrari-coureur moeten terugvechten na zijn mindere optreden in de kwalificatie. Zelf blijft Massa vol vertrouwen. ,,Het wordt geen eenvoudige opgave, maar ik zie nog genoeg mogelijkheden.”

KVN