Misschien was Felipe Massa de gelukkigste, maar hij was zeker de snelste tijdens de kwalificatie in de straten van Monaco. De Braziliaan bleef tot zijn eigen verbazing Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton nipt voor. ,,Dit had ik niet verwacht.”Van de Ferrari-coureur is bekend dat hij geen fan is van het circuit in het prinsdom. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lewis Hamilton. Van hem is zelfs tijdens het rijden te zien dat hij zich er als een vis in het water voelt.

Toch bleek de 1:15.787 van Massa de snelste tijd in de kwalificatie. ,,Ongelooflijk”, is zijn eerste reactie tijdens de persconferentie. ,,Ik kan nog steeds niet geloven dat ik op pole sta. Tijdens de trainingen heb ik mijn best gedaan om mezelf te verbeteren, want ik heb hier nooit geweldig gepresteerd.”

Massa kreeg bijvoorbeeld advies van Michael Schumacher, die hem vertelde de kerbstones in de Zwembad-chicane beter te gebruiken. ,,Donderdag had ik nog steeds wat moeite om een goede middelste sector te rijden, maar ik heb het voor elkaar gekregen. Ik heb wat nieuwe trucjes geleerd en had natuurlijk ook een geweldige auto.”

Ook na het leren van wat 'nieuwe trucjes' is pole-position geen garantie. Maar Massa deed het. Er was een perfecte ronde voor nodig, zegt hij. ,,Mijn eerste poging was niet slecht, maar ik merkte dat ik in verschillende bochten beter kon. Toch zat ik al niet ver van Kimi en Lewis. Alleen had ik verwacht dat zij zich ook zouden verbeteren.”

,,Gelukkig wist ik me enorm te verbeteren”, vervolgt de Ferrari-coureur enthousiast. ,,Ik remde zo laat ik kon in Bocht Eén, want ik weet dat de McLarens daar beter doorheen komen dan wij, en ik had nog een goede exit ook. Toen dacht ik bij mezelf: 'zo moet het iedere bocht.' Ik slaagde erin een perfecte ronde te rijden. Uniek om dat in Monaco te doen. Nog even en ik word hier nog goed in ook.”

Allemaal mooi en wel, het was pas de kwalificatie. De race moet nog worden verreden en wie weet gaat het wel regenen. ,,Morgen wacht er weer een nieuwe uitdaging”, weet Massa. ,,Er kunnen zich allerlei problemen voordoen. Zoals de regen. Maar ik heb zin in de race, onder welke omstandigheden dan ook.”

KVN