De wedstrijdleiding bij de Hongaarse Grand Prix heeft zware straffen uitgedeeld aan Fernando Alonso en zijn team McLaren in het bijzonder. McLaren heeft de mogelijkheid om in protest te gaan en heeft dat inmiddels ook gedaan.Allereerst werd bekend dat Alonso vijf startplaatsen moet inleveren. Dat betekent dat de Spanjaard, die zaterdag de pole-position veroverde, vanaf een zesde positie moet vertrekken en Lewis Hamilton de nieuwe man op pole is.

De stewards accepteerden de uitleg van McLaren over het kwalificatie-incident niet en naast het besluit om Alonso vijf plaatsen terug te zetten, wordt McLaren in Hongarije ook uitgesloten van punten voor het constructeurskampioenschap. Dit betekent dat de eventuele punten die Alonso en/of Hamilton tijdens de race scoren, niet meegeteld zullen worden in het constructeurskampioenschap.

McLaren kan volgens de reglementen niet protesteren tegen de terugzetting van Alonso, maar wel tegen het uitsluiten van punten. Dat is dan ook precies wat het team gedaan heeft. McLaren zal ‘onder protest’ racen en in een rechtszaak bij het International Court of Appeal zal dan duidelijk worden of McLaren gelijk krijgt of niet.

LP