Het Renault-team heeft op de woensdag voor de Turkse Grand Prix getest op enkele delen van Spa-Francorchamps. Op deze manier hoopt de renstal een voordeel te hebben ten opzichte van naaste concurrent McLaren.
Hoewel testen op het Belgische circuit in principe niet is toegestaan, heeft Renault handig gebruikt gemaakt van de testafspraken die alle teams – buiten Ferrari – hebben gemaakt. Heikki Kovalainen testte vorige week op het eerste deel van het circuit, van de pitstraat tot Les Combes. In die bocht keerde hij om en kwam hij weer terug naar start/finish. Al met al reed de Fin ongeveer 30 kilometer. Dit zou betekenen dat hij ook omgekeerd door Eau Rouge zou zijn gegaan

Volgende week woensdag zou Renault de shakedown met de bolides voor de Italiaanse Grand Prix op hetzelfde deel van het circuit willen verrichten. In de afspraken tussen de negen teams staat dat de renstallen enkel shakedowns mogen doen op circuits die goedgekeurd zijn door de FIA, Spa is er hier uiteraard één van. Wat de overige teams van deze actie van de Fransen vinden is niet bekend, Renault stelt correct te hebben gehandeld.

,,We hebben gewoon volgens de regels gehandeld. Het is gewoon toegestaan om tijdens een shakedown minder dan 50 kilometer te testen op een door de FIA goedgekeurd circuit", vertelt een Renault-woordvoerder tegenover Autosport-Atlas. De renstal heeft op deze manier de mogelijkheid gehad om belangrijke data te verzamelen over de afstelling, ratio’s voor de versnellingsbak en mogelijkerwijs ook wat betreft de Michelin-banden. Het voordeel dat Renault zal hebben zal echter gering zijn.

De teamleiding zou het idee af hebben gekeken van Toyota, dat het circuit in de Belgische Ardennen wel vaker gebruikt om shakedowns te verrichten. De baan is dichtbij het hoofdkwartier van het Japanse team.

KVN