Nico Hülkenberg heeft zich knap als derde gekwalificeerd voor de Grand Prix van Italië. Hoe hij dat in zijn onwillige Sauber voor elkaar heeft gekregen, kan de Duitser zelf echter ook niet helemaal verklaren.

“Dit komt voor mij eigenlijk ook als een hele leuke verrassing”, lacht Hülkenberg tijdens de FIA-persconferentie. “Ik heb geen idee hoe ons dit is gelukt”, zegt de coureur die tijdens de kwalificatie een stijgende lijn te pakken had en na afloop van de kwalificatie op P3 terecht kwam, nadat hij tiende was in Q1 en vijfde in Q2.

“Zeker na gisteren, wat een heel moeilijke dag voor ons was waarop we veel problemen hadden, had ik dit niet verwacht. Ik moet het team dan ook bedanken voor de manier waarop ze voor een ommekeer hebben weten te zorgen. De auto werd vandaag steeds beter en het was verder ook een goede beslissing om in Q3 maar voor één geklokte ronde te gaan”, zo prijst Hülkenberg ‘zijn’ manschappen.

Voor Hülkenberg is de derde startplaats zijn beste startpositie van dit seizoen. De Duitser, die wel in 2010 al eens een poleposition behaalde, staat dit jaar pas op zeven punten en maakt een lastig jaar door bij Sauber. De derde startplaats is dan ook een mooie opsteker voor hem, die gezien de ontwikkelingen op de rijdersmarkt (mogelijk) ook nog eens op een goed moment komt.

Gutiérrez
Waar Hülkenberg een geweldige dacht kende, daar bleef teamgenoot Esteban Gutiérrez in het eerste deel van de kwalificatie steken op de zeventiende plek, wat dan ook zijn startplaats voor morgen is.

Het verschil in startposities daargelaten, kan Gutiérrez ook maar moeilijk bevatten hoe het komt dat hij in Q1 vier tienden trager was dan Hülkenberg, die zoals gezegd tiende was in die kwalificatiesessie.

“Een verrassend resultaat”, zegt ook de Mexicaan, al heeft hij het daarbij over een onprettige verrassing. “Teleurstellend ook, want we hadden tijdens de laatste training een prima tempo en lekker ritme te pakken. Dat ik in de kwalificatie, waarin het dichtbij elkaar zat, vier tienden langzamer was dan Nico, is dus ook iets wat we moeten onderzoeken.”