Kimi Raikkonen is officieel uitgeschakeld in de strijd om de wereldtitel dit jaar. Maar vlak na de race op Fuji was de kampioen van 2007 vooral bezig zijn race te analyseren, want er was nogal wat gebeurd. ,,Beide McLarens hebben mij geraakt.”Raikkonen werd derde bij de Grand Prix van de Japan en dat was de eerste keer sinds de Grand Prix van Hongarije dat de Ferrari-coureur weer eens finishte. Maar die derde plek bleek tegelijkertijd niet voldoende om nog mee te kunnen doen in de strijd om het wereldkampioenschap.

De Fin kreeg behoorlijk wat op zijn bord tijdens de race, en dat gebeurde al in de eerste bocht. ,,Ik had een best goede start, maar toen ik remde in bocht 1 zag ik eerst één McLaren, en daarna nog één”, legt Raikkonen na de race uit.

,,Beiden raakten mij en ik kon nergens anders heen dan rechtdoor. Ik verloor vele plaatsen en beschadigde de voorkant van mijn auto. Toen ik terug was op het circuit, reed ik achter mensen.” Het lukte de coureur om zich terug te vechten, maar met Robert Kubica had hij het moeilijker.

,,In de laatste stint had ik een paar kansen om hem in te halen, maar dat gebeurde altijd in de laatste bocht of op het rechte stuk. We reden zij aan zij en hij stuurde naar binnen. Ik wist dat als geen van ons beiden zou liften in bocht 3, ik van de baan zou raken”, aldus Raikkonen.

Raikkonen ging verder door aan te geven dat zijn banden steeds slechter werden, maar zocht de oorzaak vooral bij het incident in de eerste bocht, dat hem zo veel plaatsen had doen verliezen. ,,Maar we hebben in ieder geval de finish gehaald.”

Er had wel meer in de race gezeten, geeft de 28-jarige coureur toe. ,,We misten duidelijk iets waardoor we de auto’s voor ons niet snel genoeg konden pakken. Het was een moeilijke race, maar we zijn tenminste derde geworden en hopelijk kunnen we vanaf nu beter scoren.”

LP