Het zelfvertrouwen van Kimi Raikkonen is gesterkt nu Ferrari wat hem betreft kan terugkijken op een positief verlopen test in het Spaanse Jerez. De Finse coureur denkt dat Ferrari heeft kunnen achterhalen wat er fout is gegaan tijdens de Grand Prix van Duitsland.Raikkonen en Ferrari hadden helemaal niets in te brengen in de show die Lewis Hamilton in Hockenheim opvoerde. Zelfs een safetycar-situatie kon Ferrari niet helpen. Hamilton was in zijn McLaren soms zo'n anderhalve seconde per ronde sneller.

Het leidde niet tot een crisis, maar wel tot een grondig intern onderzoek. De wereldkampioen zegt niet te weten hoe Ferrari's snelheid zich nu verhoudt tot die van McLaren, maar de situatie van de Scuderia is in ieder geval een stuk verbeterd, meent hij.

,,We hebben veel verschillende dingen uitgeprobeerd en kunnen ons een beter beeld vormen van wat er is gebeurd”, zegt Raikkonen in Jerez. ,,De auto is verbeterd ten opzichte van gisteren (woensdag, red.), maar het blijft afwachten hoe het in Hongarije gaat.”

Er zijn nog steeds vraagtekens, zegt de Fin. Hij wil dan ook niets loslaten over de hobbels die Ferrari moet zien te overwinnen. Want wat ging er nu toch fout? ,,We waren niet snel genoeg”, antwoordt hij. ,,We hebben bekeken hoe we de situatie kunnen verbeteren. En hoe dit heeft kunnen gebeuren uiteraard.”

Door alle problemen bij Ferrari is Raikkonen de (gedeelde) leiding in het WK kwijtgeraakt. Hij staat zeven punten achter Hamilton. ,,Hopelijk krijgen we de auto weer zoals die de afgelopen tijd was, dan moet het in orde komen. Als ons pakket klopt, moeten we gewoon weer proberen races te winnen. Het kampioenschap is nog lang niet beslist.”

Naar verluidt is Ferrari in Jerez begonnen met testen met de configuratie zoals die was in Frankrijk. In Magny-Cours legde de F2008 iedereen nog haar wil op. Daarna – met aangepaste aerodynamica – ging het mis. Mogelijk was de harmonie tussen de oude en nieuwe onderdelen niet in orde. Of dit de oplossing van de problemen betekent is niet bekend. Het verkeerd afstellen van de auto wordt ook nog altijd niet uitgesloten.

Volgend weekend in Hongarije zal moeten blijken of Ferrari haar problemen inderdaad heeft kunnen oplossen. Nota bene op een circuit dat de McLarens altijd goed ligt. Raikkonen: ,,Vorig jaar stond McLaren er op de Hungaroring beter voor dan wij. Alleen vertoont het circuit grote gelijkenissen met Monaco, waar wij ieder dit seizoen erg sterk waren.”

KVN