Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher had – als hij dat had gewild – een verrassende comeback kunnen maken en de laatste twee races van dit jaar voor het team van Lotus kunnen rijden.

Schumacher ging eind 2006, op 37-jarige leeftijd, voor de eerste keer met pensioen. In 2010 maakte de toen 41-jarige Duitser een comeback. Grote successen bleven uit in de drie seizoenen die hij daarop bij Mercedes doorbracht, waarna hij eind 2012 voor de tweede keer besloot terug te treden.

Schumacher, nu 44, is eerder deze week desalniettemin benaderd door het team van Lotus met de vraag of hij er oren naar zou hebben in Amerika en Brazilië in te stappen als vervanger van Kimi Räikkönen, vertelt zijn zaakwaarnemer Sabine Kehm aan Bild. De meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden is echter niet op het aanbod ingegaan.

“Michael had het zo kunnen doen, want hij is nog fit genoeg, maar zijn nieuwe leven bevalt hem te goed”, zo legt Kehm uit waarom Schumacher het verzoek van Lotus naast zich heeft neergelegd.

Dat er een team bij Schumacher aanklopt, is overigens niet ongewoon, vertelt Kehm. “Het was niet de eerste keer dit jaar”, zegt ze. “Ik vind dat ook niet vreemd; doordat Nico Rosberg het bij Mercedes goed doet in duel met Lewis Hamilton, worden Michaels prestaties van de laatste drie jaar ineens een stuk hoger aangeslagen. Michael presteerde immers op eenzelfde niveau als Nico, terwijl Nico nu op gelijke voet staat met Lewis.”

Eerste, tweede, derde keus
Schumacher is overigens niet de enige Duitser die ‘nee’ heeft gezegd tegen een invalbeurt bij Lotus: ook zijn landgenoot Nico Hülkenberg sloeg een dergelijk aanbod af. Hij deed dat, ondanks dat hij in 2014 wellicht voor Lotus gaat rijden, omdat hij het seizoen wil afmaken bij zijn huidige team Sauber.

Door de afzeggingen van Hülkenberg en Schumacher is de Fin Heikki Kovalainen nu de favoriet om Räikkönen te vervangen. De officiële bevestiging daarvan volgt naar verwachting later vandaag.

Foto: Michael Schumacher heeft geen oren naar een tweede comeback in de Formule 1. De Duitser heeft nee gezegd tegen de mogelijkheid om als invaller in te stappen bij Lotus en de laatste races van het jaar voor dat team af te werken.