Vorig jaar verveelde Raikkonen zich zo erg tijdens de race in Melbourne dat hij een fout maakte terwijl hij aan de leiding lag. Dit keer ging het tot vervelens toe fout voor de Fin, die nog wel een puntje scoorde.De eerste race als wereldkampioen werd er voor Raikkonen één om snel te vergeten. De problemen in de kwalificatie bleken slechts de opmaat voor een race vol incidenten, die de Ferrari-coureur niet finishte. En toch scoorde hij een punt.

,,Als je niet finisht, kun je onmogelijk tevreden zijn. Dat ben ik dan ook niet”, vertelt de Ferrari-coureur tegenover ITV. ,,Een puntje is beter dan helemaal niets, maar dit is nou ook niet bepaald wat we wilden.”

Raikkonen leek op weg naar een podiumfinish en heel misschien zelfs wel een tweede plaats. Hij ging ook het gevecht aan met Heikki Kovalainen, die tweede lag, maar een optimistische inhaalpoging leidde slechts tot een ritje door het grind.

Enkele ronden later ging het in dezelfde bocht weer fout. Dat had de Fin geheel aan zichzelf te wijten, want hij reed half op het gras. ,,Ik schoot eraf toen ik Kovalainen probeerde in te halen en spinde even later. Er gebeurde van alles. Maar daar heb je weinig aan als je niet finisht.”

En toen was er ook nog eens een probleem met de motor. De betrouwbaarheid van de F2008 is duidelijk nog niet in orde, wat de uitvalbeurt van teamgenoot Felipe Massa onderstreepte. Raikkonen: ,,Ik weet niet wat er met de motor gebeurde. Dat zullen we moeten onderzoeken.”

Raikkonen was wel tevreden over het tempo dat hij kon rijden zodra er geen langzamere deelnemer in de weg zat. ,,Dit is pas de eerste race, maar op de momenten dat het kon, lukte het goede tijden neer te zetten. Dus ik denk dat de auto wel goed is. Er zijn nog veel races te gaan, dus ik beschouw dit punt maar als een bonuspunt.”

Bonuspunten waren niet weggelegd voor Massa, die wel vooraan startte maar snel wegviel. De Braziliaan spinde op een amateuristische manier in de eerste bocht en kwam daarna geen moment meer in het stuk voor. Totdat ook hij uitviel.

,,Een zeer slechte start van het seizoen. We hadden problemen met de motoren en dat is voor ons hoogst ongebruikelijk. We moeten snel begrijpen hoe dit kan en dan de juiste maatregelen nemen”, vertelde Massa na afloop.

,,Onze titelstrijd moet dan maar in Maleisië beginnen, daar moeten we een nieuwe start maken. We weten dat de auto goed is, maar dan moeten we die wel gebruiken zoals zou moeten.”

Onderweg botste hij nog met David Coulthard, wat voor de Red Bull-rijder einde race betekende. Daarop eiste de Schot excuses van Massa. Dat kan hij vergeten. ,,Misschien moet hij (Coulthard, red.) de beelden nog maar eens bekijken. Ik zat aan de binnenkant en deed niets fout.”

KVN