De mogelijkheden lijken beperkt voor Adrian Sutil nu Bruno Senna door Williams als coureur is bevestigd, maar in het kamp van de inmiddels werkloze Duitser is van onrust geen sprake.

 

“De aankondiging van Senna bij Williams is voor ons niet als een verrassing gekomen”, vertelt Sutils manager Manfred Zimmermann aan Motorsport-Total. “Voor ons was weken geleden al duidelijk dat we er vanwege een verschil van inzicht niet uit zouden komen met Williams, dus de onderhandelingen met dat team zijn half december gestaakt.”

 

Dat Sutil niet bij zijn vorige team Force India kon blijven, was overigens in september al een uitgemaakte zaak, zo deelt Zimmermann mede. Ondanks het verliezen van die beide mogelijkheden maakt de belangenbehartiger zich geen zorgen om de toekomst van zijn cliënt: “Ik ga er vanuit dat Adrian komend jaar gewoon Formule 1 rijdt, en op de langere termijn zal dat hoe dan ook het geval zijn.”

 

“Voor 2012 hebben we in ieder geval nog twee mogelijkheden”, stelt Zimmermann. “In de eerste plaats kunnen we een verrassing uit de hoge hoed toveren, en als dat niets oplevert dan hebben we ook nog een ‘plan B’ achter de hand.”

 

Wat zijn verrassing en zijn ‘plan B’ zijn, laat Zimmermann in gesprek met Motorsport-Total verder in het midden. Wel benadrukt hij nog dat zijn cliënt er goed op staat binnen de Formule 1-wereld. “Zijn sterke prestaties in 2011 zijn ook een aantal teambazen opgevallen.”

 

Voordat de onderhandelingen voor 2012 vervolgen, wacht Sutil op 30 en 31 januari echter eerst nog een rechtszaak waarin hij zich moet verdedigen voor het al dan niet opzettelijk toebrengen van ernstig fysiek letsel aan Genii Capital-topman Eric Lux. “Dat staat eerst op de agenda”, beaamt Zimmermann.

 

“Zodra we op 1 februari een streep onder de zaak kunnen zetten, gaan we verder met onderhandelen en zullen we spijkers met koppen slaan”, vertrouwt hij op een gunstige uitspraak – zoals vrijspraak – voor Sutil, die als hij schuldig wordt bevonden mogelijk een jaar achter de tralies moet.

 

Afhankelijk van wat zijn ‘verrassing’ is, lijken de opties voor Sutil, als hij geen straf opgelegd krijgt, hoe dan ook beperkt. Alleen HRT heeft immers nog officieel een stoeltje vrij, al wordt er ook met regelmaat gespeculeerd dat er bij Caterham misschien een plekje vrijkomt omdat de positie van Jarno Trulli binnen dat team onzeker is.

 

Voor Sutil wordt 2012 hoe dan ook een ‘overgangsjaar’, vertelt Zimmermann: “Wij kijken wat de Formule 1 betreft namelijk naar de lange termijn. Adrian heeft de laatste jaren laten zien dat hij het verdient nog lang in deze sport rond te mogen lopen en wij willen hem binnen niet al te lange tijd bij een topteam onderbrengen.”