De door Sauber ontslagen Adrian Sutil kijkt, nu alle racezitjes voor 2015 vergeven zijn, verder dan de Formule 1: de Duitser overweegt de overstap naar het World Endurance Championship te maken.

Sutil had een contract voor 2015 op zak met Sauber, maar werd voortijdig aan de kant gezet door het Zwitserse team – dat evenmin verderging met zijn teamgenoot Esteban Gutiérrez en testrijder Giedo van der Garde – om zo plaats te maken voor Marcus Ericsson en Felipe Nasr.

Volgens Sutil was er sprake van contractbreuk, terwijl Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn juist tegenover Formule 1 stelde dat de coureur zijn verplichtingen niet was nagekomen door niet actief naar sponsors te zoeken, maar in gesprek met Autosport kijkt Sutil al uit naar nieuwe mogelijkheden.

“Het plan dat ik had, is in de war geschopt, dus ik kijk nu naar wat voor opties ik heb in een aantal andere raceklassen”, verklaart de coureur die zich ‘niet blind staart op de Formule 1’: “Want er liggen genoeg kansen in andere kampioenschappen die ook zeer interessant zijn.”

Sutil doelt daarbij specifiek op het World Endurance Championship: “Ik heb veel goede dingen over het WEC gehoord en zie het zelf ook als een mooie klasse. De auto’s zijn snel en in zekere zin te vergelijken met die in de Formule 1, en ik wil ook sowieso nog eens aan de 24 Uur van Le Mans meedoen.”

“Wat verder voor het WEC spreekt, is dat er een aantal fabrikanten meedoen en het voor een coureur goed kan zijn daar een verbintenis voor de langere termijn mee aan te gaan. Je hebt dan immers de zekerheid dat je meerdere jaren samen ergens aan kan werken en verder kan groeien.”

De 31-jarige Sutil wil ondanks zijn interesse in het WEC en zijn bewering dat zijn geluk ‘niet afhankelijk is van het vinden van een racezitje’, toch ook de Formule 1 echter nog niet helemaal opgeven: “Want gezien mijn leeftijd zou ik nog wel wat jaren mee kunnen.”

“Ik heb al wat seizoenen in de Formule 1 achter de rug en op een gegeven moment moet je verder, maar misschien is het wel interessant voor me om in 2016 deel uit te maken van het Haas Formule 1-project”, oppert Sutil, die ook vanuit het Haas F1 Team als eens is genoemd als mogelijke coureur.

Vooralsnog kijkt de coureur die goed is voor 128 Grands Prix en 124 punten de situatie echter rustig aan. “Ik heb er al eens eerder een jaar naast gestaan en dat was eigenlijk heel goed voor me”, vertelt hij.

“Door die ervaring sta ik er wellicht ook wat meer relaxed in dan veel andere coureurs. Ik weet nog wel dat ik in 2011 bang zou zijn in 2012 zonder team te zitten, maar toen het zover was, zag ik in dat het leven sowieso verder gaat en er meer is dan de Formule 1. Dat was een waardevolle ervaring.”