Jean Todt spreekt klare taal. Als Ferrari dit seizoen nog een wereldtitel wil winnen, zal er beter gepresteerd moeten worden. ,,Als we telkens met twee auto's naar het podium rijden, is er nog een kans.” De best geklasseerde Ferrari-coureur kijkt in het WK tegen een achterstand van twintig punten aan ten opzichte van Lewis Hamilton, die zijn voorsprong in Hongarije vergrootte. Felipe Massa, die één punt minder heeft dan Kimi Raikkonen, volgt op 21 punten.

Dat is een groot gat, groter dan Todt zou willen, maar hij weigert de titelaspiraties op te geven. ,,Ja, het is gecompliceerd. Ik maak me altijd zorgen, en natuurlijk zou ik liever hebben dat wij twintig punten voorstaan”, zegt de Franse teambaas in gesprek met onze Engelse medewerker Adam Cooper.

,,Dat gezegd hebbende, we hebben hier te maken met een zeer intense en interessante uitdaging. Slagen we er de resterende zes Grand Prix' telkens in met twee coureurs op het podium te eindigen, wat zeker mogelijk is, dan kunnen we nog altijd dat behalen wat we willen.”

Todt was in het bijzonder gefrustreerd over de tegenvallende race van Massa, die vanaf de veertiende startplek geen wonderen kon verrichten en buiten de punten bleef. ,,Het was nogal teleurstellend om Felipe achter auto's te zien rijden die… en ik respecteer de auto's en hun bestuurders, niet van hetzelfde niveau zijn als ons. Maar hij kwam er niet voorbij.”

,,Gezien zijn startpositie besloten we zijn auto vol te tanken, we moesten gokken, maar het is nooit goed in deze business als je moet gokken. De strategie pakte voor hem niet goed uit. Bij Kimi ging het een stuk beter. De auto was goed, maar we hebben als team verzaakt in de kwalificatie en daarvoor hebben we de prijs betaald. Niet leuk, maar dat moeten we accepteren.”

,,Blij ben ik er niet mee, maar met precies dezelfde mensen hebben we erg veel races en kampioenschappen gewonnen. Per slot van rekening is het heel menselijk om fouten te maken. Wat we nu moeten doen is nagaan waarom de procedure niet klopte en ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet nog eens gebeurt.”

KVN