Ho-Pin Tung heeft nooit zijn doel om Formule 1 te rijden opgegeven. Na zijn deelname aan de Race of Champions in Peking deze week, is dat doel weer wat dichterbij gekomen. Manager Bert Winkler: “Het is [schuin}fiftyfifty{schuin] dat Ho-Pin in 2010 Formule 1 rijdt.”Op 11 december 2003 deed Tung een Formule 1-test voor Williams. Het was zijn beloning voor het winnen van het Formule BMW Azië-kampioenschap. Vanaf dat moment is de Chinese Nederlander gegrepen door het Formule 1-virus. Waardoor hij bij alles wat hij doet, maar één doel voor ogen heeft: Formule 1.

En dat doel lijkt weer een stapje dichterbij te komen. Manager Bert Winkler verklaart tegenover Formule1.nl dat de onderhandelingen over een stoeltje voor 2010 heel goed verlopen. “Je kent ons: we zijn niet van de roddels en geruchten. We melden alleen iets, als er iets te melden valt. Wij kunnen nu vertellen dat we met de onderhandelingen een heel eind de goede richting opgaan.”

“De Formule 1 gaat een moeilijke tijd door”, vervolgt Winkler. “Een tijd van verandering, waarin wij kansen zien. En met ons ook anderen die geloven in ons streven de Formule 1 te halen. Vanaf dag één is dat immers het doel geweest.”

“Ik ga je niet vertellen met welke teams we in onderhandeling zijn, of het bestaande of nieuwe teams zijn. We hebben met enkele teams gesprekken gehad en die waren positief. Men moet nu niet denken dat we er al zijn – niets is zeker. Maar ik schat het fiftyfifty in dat Ho-Pin in 2010 Formule 1 rijdt.”

Tung kwam deze week voor China in actie bij de Race of Champions en versloeg daarbij ondermeer drievoudig WTCC-kampioen Andy Priaulx. “Ho-Pin heeft daar een stukje vuurwerk laten zien en dat is goed geweest. De interesse voor hem was weer enorm, hij was in China zelfs op het zes uurjournaal.”

Tung kan rekenen op de steun van een Luxemburgs consortium. Daarnaast is Winkler op zoek naar partijen uit China. “We zijn dichtbij een overeenkomst met een paar bedrijven, maar hebben nog meer partijen nodig. De gesprekken die we in Peking gehad hebben, waren echter positief.”

Dit seizoen is Tung alleen actief geweest in de A1GP en de Superleague Formula. “Hij heeft dit jaar bewust weinig gedaan omdat we ons op de Formule 1 wilden concentreren. Ho-Pin heeft de afgelopen jaren niet bij de juiste teams kunnen rijden en dat is deels mijn fout. Daardoor heeft hij zijn potentieel niet altijd kunnen laten zien, waardoor het lastiger praten is omdat mensen zich afvragen of hij het nou wel of niet kan.”

“Opnieuw een jaar achteraan rijden in de GP2 wilden we niet. De stoeltjes bij de topteams voor 2009 waren voor het eind van het 2008-kampioenschap al vergeven. Daar kwam ik te laat achter, waardoor we besloten hebben dit jaar van deelname af te zien.”

“Maar gelukkig hebben we goede mensen om ons heen weten te verzamelen en is er sprake van een gezonde marktwerking en dat zie je nu ook in de autosport terug. Ik denk dat wij nu op het juiste moment, op de juiste plaats zijn. En kijk eens naar Kamui Kobayashi – op basis van zijn GP2-resultaten had niemand iets van hem verwacht. Dat geeft ons hoop en is een mooi voorbeeld om te laten zien dat die resultaten niet alles vertellen.”

Winkler besluit met: “Er zijn zoveel wegen die naar de Formule 1 leiden, laten we hopen dat we nu het juiste pad hebben ingezet.”

LV