Regenbuien, mistflarden en spekgladde gravelwegen maken de Rally Wales GB traditioneel een zware beproeving. Dennis Kuipers bleef de omstandigheden, in tegenstelling tot kampioenschapkandidaten Sebastien Loeb en Mikko Hirvonen, de baas en eindigde voor de vierde maal op rij in de WK-punten.

Bij een onschuldige spin boorde een tak zich door de radiateur van Hirvonen. Als gevolg daarvan liep zijn motor onherstelbare schade op en moest hij de strijd staken. Dat betekende dat Loeb niet meer kon worden bijgehaald in het kampioenschap en de Fransman zijn achtste wereldtitel behaalde.

Loeb had de titel graag glans gegeven met een overwinning, maar stuitte op een verbindingsweg tussen twee proeven op een spookrijder. Een Spaanse fan was op de verkeerde weghelft beland en de Citroën-coureur kon hem onmogelijk ontwijken. Gelukkig raakte er niemand gewond bij het ongeluk, maar het was wel einde oefening voor Loeb.

Kuipers begon verstandig aan de vierdaagse rally en klom geleidelijk op in het klassement, van de dertiende plaats na de eerste dag naar de achtste plaats aan de finish in Cardiff. Het is de vierde keer op rij dat Kuipers en zijn navigator Frederic Miclotte in de toptien eindigden, na puntenfinishes in Duitsland, Spanje en Frankrijk.

“De sterke reeks onderschrijft de progressie die wij hebben gemaakt dit seizoen”, zegt Miclotte. “In Wales hebben we laten zien dat we ook op onverhard aan snelheid hebben gewonnen.”

Kuipers sluit het WRC-seizoen af op de twaalfde plaats in het rijderskampioenschap. De sterke seizoensfinale brengt het FERM World Rally Team, dat dit jaar debuteert in het constructeurskampioenschap, op de vijfde positie in de eindstand.