Jean-Eric Vergne mag na meervoudig testwerk voor de Red Bull-teams aan het echter werk beginnen. Hij is een van de twee nieuwe Toro Rosso-coureurs voor 2012 en is gelijk begonnen met zijn werkzaamheden voor de Italiaanse formatie.

 

Hij maakte vandaag namelijk al de nodige meters in de simulator van Toro Rosso. Vergne is een bezig baasje en neemt hij komend jaar op tegen Daniel Ricciardo, die al F1-races heeft gereden. De Fransman ging daarom vandaag al gelijk aan de slag.

 

Het moet een goed gevoel geven dat jij hier zelf volgend jaar wat aan hebt?


“Ik denk dat het alleen maar goed is dat ik een paar uur na het nieuws al begonnen ben. Dat houdt me in elk geval nuchter. Ik hou van dit werk. Of het nou op een circuit is of in de simulator. Ook maakt het uit dat ik nu weet dat ik dit werk niet voor andere coureurs doe, maar voor mezelf.”

 

Hoe kreeg je het nieuws te horen dat Toro Rosso voor jou koos?


“Ik werd thuis in Parijs gebeld. Ik was erg blij en wilde iedereen het gelijk vertellen. Dat durfde ik niet tot het team het officieel wereldkundig had gemaakt. Toen dat een feit was belde ik mijn ouders en andere familieleden op, maar natuurlijk ook mijn trainer en andere mensen die mij in mijn loopbaan hebben geholpen. Daarna kon ik niet meer bellen omdat iedereen mij belde.”

 

Wie hebben je precies geholpen in je loopbaan?

“Red Bull staat uiteraard bovenaan dat lijstje. Zonder hen had ik de F1 nooit gehaald en zat ik misschien op school. Ook wil ik de Franse autosportfederatie graag bedanken. Zij steunden mij al toen ik nog kartte.”

Wat waren je oorspronkelijke plannen voor 2012?


“Ik mikte op de positie van derde rijder en wilde graag in de vrije trainingen in actie komen. Misschien had ik er nog een jaar World Series achteraan geplakt ook. Daar hoef ik nu niet meer aan te denken: beter dan hoe 2012 er nu uit ziet kan niet.”

 

Toen je als tweede in de World Series was geëindigd, kreeg je het druk bij Toro Rosso en Red Bull Racing. Zorgde het werk voor twee verschillende teams voor verschillende hoge verwachtingen?


“Voor mij was het hetzelfde laken een pak. Als ik achter een stuur zit maakt het niet van welk merk het is, of van welke formuleklasse het is. Ik vermaak me altijd en voel totaal geen druk. Ik doe gewoon zo goed mogelijk mijn best en zo professioneel mogelijk te werken.”

 

Daniel Ricciardo was al eens eerder je teamgenoot. Hoe zal dat deze keer verlopen?


“Ik vind het fantastisch om aan hem gekoppeld te zijn. Hij is een prima kerel en mag hem zoals ik een vriend mag. We zijn tegelijkertijd bij het Red Bull-programma gekomen dus we kennen elkaar al een tijdje. In de F1 heb je maar één teamgenoot en samen moet je er het beste van maken zodat het team optimaal presteert.”

 

“Onze rijstijlen vertonen veel overeenkomsten, mogen elkaar en dat is positief. Misschien is hij licht in het voordeel omdat hij dit jaar elf races reed. We zien wel hoe dit zich ontvouwt. Er staat nog een heel programma in de winter op de planning voor er wordt gestart met racen. Ik heb veel te leren en hopelijk lukt mij dat snel. Ik weet dat het niet makkelijk wordt, maar weet ook dat ik mij snel kan aanpassen. Dat was in elk geval het geval in elke raceklasse waar ik heb geracet. De F1 is zwaarder dan de rest, maar ik heb er vertrouwen in.”

 

Wat ga je tot en met februari doen?


“Eerst ga ik tijd doorbrengen in de simulator. Kerstmis breng ik met mijn familie door en daarna gaat er weer getraind worden. Het is belangrijk dat ik fysiek zo goed mogelijk voorbereid ben: het wordt een lang en zwaar seizoen.”

 

Heb je, nu je bent vastgelegd, ook nog wat invloed op de Toro Rosso van volgend jaar?


“Dat is in de afgelopen maanden al gebeurd. Natuurlijk ben ik de komende weken regelmatig in de fabriek in Faenza om de ingenieurs te ontmoeten en om iedereen beter te leren kennen. Er spoken wat vragen rond in mijn hoofd dus het is een goede zaak om dat kalmpjes te bespreken voordat ik weer in de cockpit stap.”

 

Dit interview werd beschikbaar gesteld door de media-afdeling van Scuderia Toro Rosso