Peter Sauber was al lange tijd op zoek naar een koper van zijn levenswerk. En recentelijk vond hij die in BMW. De Duitse autofabrikant neemt het Sauber-team na dit jaar over. Sport1 vroeg de Zwitser onder meer of dat een zucht van verlichting betekende. Geniet je extra van elke Grand Prix nu er nog maar een klein aantal plaatsvindt voordat je je functie als teambaas neerlegt?

Sauber: ,,Dat zou ik wel eens willen doen als ik er de tijd voor heb. Op het moment is het echter niet meer dan mijn dagelijkse werk. In mijn geval komt daar nu ook nog het integratieproces met BMW bij. En dat betekent nóg meer werk. Genieten is er dus niet echt bij.”

Heb je dan geen spijt dat je je team verkocht hebt?

Sauber: ,,Dat is het voordeel van stress, er is simpelweg geen tijd om spijt te krijgen. Je moet echter niet vergeten dat dit lange tijd mijn streven was. En als het dan gelukt is, is dat een prestatie. Bovendien is er eigenlijk geen reden voor spijt. Maar dat ik later misschien spijt krijg, vooral tegen het einde van het jaar, is goed mogelijk.”

Ben je van plan om komend jaar een aantal races te bezoeken, of trek je je helemaal terug?

Sauber: ,,Ik ga een adviserende rol vervullen bij BMW. Ik ben volledig uit de onderneming gestapt en zal daardoor absoluut meer vrije tijd hebben. Maar ik denk niet dat ik een race bezoek zonder dat ik aan het werk ben.”

Heb je pressie uitgeoefend, of was de snelle overname toeval?

Sauber: ,,Geen van beide partijen werd gedwongen. Ik moest het team niet verkopen, ik hoefde het niet en ik werd er niet toe gedwongen. Het was enkel een mogelijkheid om met beide handen aan te grijpen, omdat hij zich op het juiste moment voordeed en zulke kansen niet voor het oprapen liggen.

Is dit ook door de nieuwe reglementen een bijzonder goed moment? Of heeft een nieuwe renstal als BMW er geen voordeel bij dat de teams min of meer van meet af aan opnieuw moeten beginnen?

Sauber: ,,Dat heeft er niets mee te maken. Ik wilde vroeg of laat een opvolger vinden. En ik had me geen betere kunnen voorstellen. De Formule 1 is een zware business en ik had twee duidelijke doelstellingen: het team een sportieve toekomst geven en de fabriek in Hinwil behouden. Met BMW zijn beiden gewaarborgd.”

Je hebt enorm vele ervaring als teambaas. Denk je dat Mario Theissen het in zich heeft om een goede teambaas van BMW te worden?

Sauber: ,,Ik weet niet wie die functie gaat vervullen. Mario Theissen voldoet in ieder geval aan de eisen om het te kunnen. Ik zou me geen betere opvolger kunnen wensen.”

Wat vind je van de politieke ontwikkelingen in de Formule 1, nu Red Bull en Jordan de Concorde Overneekomst getekend hebben?

Sauber: ,,Ik had niet anders verwacht…”

Heeft dat ook invloed op wat de fabrikanten doen?

Sauber: ,,Ik denk het niet.”

Ben je dan niet bang dat er twee raceklasses ontstaan?

Sauber: ,,Ik ben ervan overtuigd dat dat niet gebeurt.”

PPB