Vandaag oordeelt de FIA over het leugenschandaal rond Lewis Hamilton in Australië. Het is niet de eerste keer dat McLaren tegenover de FIA is komen te staan. Toch meent teambaas Martin Whitmarsh dat de relatie met de autosportbond verbeterd is.Whitmarsh probeert schoon schip te maken binnen McLaren. Oud-teambaas Ron Dennis is geheel uit het team verdwenen, en daarmee moet ook de oude mentaliteit verdwijnen. Eén van de dingen waar Whitmarsh naar streeft, is een betere relatie met de FIA. En dat begint nu al te werken, zegt hij tegen Autosport.

“We zijn ongelofelijk open geweest naar de FIA. Ze zijn heel behulpzaam geweest. Ik hoop dat we een basis hebben waarop we een sterke relatie kunnen bouwen.”

Whitmarsh noemt KERS als voorbeeld waarbij zijn team succesvol en prettig met de FIA heeft samengewerkt. “En Mercedes-Benz en wijzelf werken op nog andere onderwerpen heel goed samen met de FIA.”

Binnen het team ziet Whitmarsh ook positieve ontwikkelingen. Hij is bijvoorbeeld dankbaar dat iedereen in het team hem bleef steunen en dat men niet opgaf. Daarbij noemt de teambaas Hamilton – juist het middelpunt van het gedoe in Australië – als het toonbeeld van een sterke mentaliteit.

“In elk stadium van zijn carrière heeft hij een auto gehad waarmee hij races kon winnen. Nu hebben we hem niet een auto kunnen geven waarmee hij, in normale omstandigheden, een race kan winnen. Dat is een mentale omschakeling voor hem. Ik ben daarom heel erg blij met Lewis’ toewijding om er toch voor te gaan.”

Die toewijding leidde in Bahrein bijna tot een eerste podiumplaats; Hamilton eindigde als vierde. Een resultaat waar Whitmarsh hoop uit put. “Het feit is dat we niet zo snel waren als Brawn, Red Bull of Toyota, maar dat we toch drie van hen versloegen.”

Volgens Whitmarsh is McLaren op dit moment het snelst verbeterende team. Maar hij denkt tegelijk dat de snelste teams van dit moment ook niet stilzitten. “Ik moet realistisch zijn. Er is een kans dat we een goede stap zetten in Barcelona, maar dat zij ons weer een stap voor zijn.”

JK