Force India passeerde zondag Williams in het constructeurskampioenschap. Volgens teambaas Vijay Mallya blijft het opnieuw tot het einde van het jaar spannend in de middenmoot van het kampioenschap.

In 2011 kende Force India een sterke tweede helft. Het werd op die manier zesde in het kampioenschap, op maar vier punten achterstand van Renault. Op Spa-Francorchamps bewees Force India ook dit jaar goed uit de zomerstop te zijn gekomen. Paul di Resta werd tiende en Nico Hülkenberg stal de show met de vierde plaats.

Mallya roemt nu de prestaties van zijn rijdersduo. “Dit was waarschijnlijk onze meest competitieve race van het jaar. Nico eindigde maar een paar seconden achter Kimi Räikkönen. Hij was dus erg dicht bij het podium”, meent de Indiër. “De pitmuur heeft strategisch geen steek laten vallen. Nico deed de rest door geen fouten te maken en hard te racen.”

“Dit was de vierde race dit jaar dat beide auto’s in de punten eindigden. Dit moeten we doen als we Sauber nog willen pakken”, zegt Mallya over de achterstand van 21 punten op de Zwitsers. “We moeten onze zesde plaats in het kampioenschap weer heroveren. Paul di Resta had absoluut meer punten kunnen pakken als hij niet werd geteisterd door een KERS-probleem.”

Dat kunnen aan het einde van de rit dure misgelopen punten zijn. “Vorig jaar zei ik dat 2011 het meest competitieve kampioenschap in de middenmotor ooit is. Dat moet ik nu toch écht herzien. Sauber en Williams hebben op het podium gestaan en blijven ook in de resterende races sterk presteren. Tegelijkertijd denk ik dat wij de auto en het team hebben om hun te verslaan. Vorig jaar presteerden wij ook beter in de tweede seizoenshelft. Ik heb dus vertrouwen in de resterende races.”

“We moeten wel”, zegt Mallya op de vraag of zijn team in Monza sterk presteert. “De auto werkte goed in Spa en was snel op de rechte stukken. Ik heb er vertrouwen in dat we dat in Monza ook zijn. Daar rijden we met nog minder neerwaartse druk.”