Toerisme is de nieuwe troefkaart waar oliestaat Qatar op inzet, vandaar dat het land naast het WK Voetbal ook de portemonnee heeft getrokken om het Wereldkampioenschap Formule 1 binnen te halen.

Een voorproefje daarvan wordt in 2021 al gegeven, met de inaugurele Grand Prix van Qatar op het Losail International Circuit. De race dient dan vooral als kalendervulling in het tweede coronajaar, maar nog voor hij wordt gehouden, sleept Qatar al een deal binnen om per 2023 tien jaar lang een GP te organiseren.

MotoGP

Het Losail International Circuit – ook wel Lusail – op de rand van hoofdstad Doha is in 2004 geopend en een pennenvrucht van Hermann Tilke. Het circuit vergaart vooral faam als motorbaan, met de MotoGP die er sinds 2004 steeds is geweest, los van coronajaar 2020. Zoals wel meer races in het Midden-Oosten, is Qatar daarbij een nachtrace onder kunstlicht. Als de Formule 1 er in 2023 op 8 oktober racet, zal dat niet anders zijn, met de starttijd net voor zonsondergang.

De start van de eerste GP van Qatar in 2021 (Motorsport Images)

De eerste Grand Prix van Qatar mocht er ook zeker zijn. Coureurs als Fernando Alonso en Sebastian Vettel smulden van het ‘fantastische en vloeiende’ en ‘enorm snelle’ circuit. Lewis Hamilton won de eerste F1-race op het Losail International Circuit, voor Max Verstappen en Fernando Alonso. De vrees dat inhalen lastig zou zijn op de baan, werd verzacht door DRS en het lange rechte stuk van start/finish. Plannen voor een compleet nieuw stratencircuit in Doha zijn overigens wel van de baan, in plaats daarvan krijgt het Losail International Circuit een flinke make-over. Zoals meer plek en ruimte voor fans.  De Grand Prix van Qatar telt om het allemaal wat minder voorspelbaar te maken in 2023 ook een sprintrace.

Starttijden GP Qatar
Vrijdag 06 oktober
12:30 – 13:30 uur           1e vrije training
16:00 – 17:00 uur           kwalificatie
Zaterdag 07 oktober
12:30 – 13:30 uur           2e vrije training
16:30 uur                         sprintrace
Zondag 08 oktober
16:00 uur                         race